Дощове водовідведення селища Дашава Львівської обл. з дослідженням регулювання подачі нагнітачів - Васютин, Віктор Олександрович; Vasiutyn, Viktor Oleksandrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Магістерську кваліфікаційну роботу виконано на підставі завдання, виданого кафедрою гідротехніки та водної інженерії, діючих в Україні державних нормативних документів [1–3], а також довідкових матеріалів з водовідведення. Розроблено проєкт системи дощового водовідведення селища Дашава Львівської обл. Дощові води бічними колекторами надходять у головний колектор дощової мережі. Гідравлічний розрахунок колекторів виконано з використанням [4]. Далі насосні станції подають дощові стічні води у регулювальні резервуари, звідки вони надходять на споруди очищення. Побутові стічні води, які надходять від житлових будинків і підприємств, очищують перед скиданням у річку Бережниця. При дослідженні регулювання подачі нагнітачів відносна похибка вимірювань витрати води лічильником, тиску частотним перетворювачем та температури термометром є в межах інженерного розрахунку. За лінійної залежності характеристики насоса визначено параметри робочої точки графічно та аналітично, а також отримано формулу для визначення кількості обертів насосного колеса при зміні частоти обертання. Складено локальні кошториси на будівельні роботи з укладання трубопроводів зовнішньої дощової каналізаційної мережі із залізобетонних безнапірних труб розтрубних (перший варіант) та фальцьових з жорстким з'єднанням (другий варіант). Об’єкт дослідження – система дощового водовідведення селища Дашава Львівської обл. Предмет дослідження – гідравлічний режим роботи системи дощового водовідведення селища Дашава Львівської обл. Мета дослідження: визначення діаметрів колекторів дощового водовідведення, підбір насосів насосної станції дощового водовідведення, проєктування очисних споруд дощового водовідведення, моделювання спільної роботи насоса та трубопроводу за зміни частоти обертання насосного колеса; складання локальних кошторисів на будівельні роботи з влаштування зовнішньої дощової каналізаційної мережі. Результати дослідження. 1. Проведено гідравлічний розрахунок каналізаційної мережі. 2. Змодельовано залежність робочого об’єму резервуара насосної станції від максимальної продуктивності насосів. 3. Підібрано споруди для очищення стоку дощових стічних вод. 4. Проведено розрахунок санітарно-технічне обладнання житлового будинку. 5. Виконано огляд з регулювання подачі нагнітачів. 6. Дослідження роботи насосної установки при частотному регулюванні. 7. Визначено параметри робочої точки графічно та аналітично. 8. Отримано формулу для визначення кількості обертів насосного колеса при зміні частоти обертання за лінійної залежності характеристики насоса. 9. Проведено оцінку впливів на навколишнє середовище. 10. Складено локальні кошториси на будівельні роботи з влаштування зовнішньої дощової каналізаційної мережі.трубопроводу, каналізаційна насосна станція, очисні споруди, нагнітач, регулювання подачі, частотний перетворювач.

Master thesis was performed on the basis of the task, state regulations [1–3], as well as reference materials on water sewage. A project for the stormwater system in Dashava, Lviv Region, has been designed. Rainwater flows through lateral collectors into the main collector of the rainwater network. The hydraulic calculation of the collectors was performed using [4]. Next, the pumping stations supplie rainwater to the regulating tanks, from where it flows to the treatment facilities. Domestic wastewater, which comes from residential buildings and enterprises, is treated before being discharged into the Berezhnytsia River. When studying the regulation of supercharger supply, the relative error in measuring water flow with a meter, pressure with a frequency converter, and temperature with a thermometer is within the range of engineering calculation. For a linear dependence of the pump characteristic, the parameters of the operating point were determined graphically and analytically, and a formula was obtained for determining the number of revolutions of the pump impeller when the rotation frequency changes. Local estimates have been prepared for construction work on laying pipelines of the external storm sewer network made of reinforced concrete non-pressure pipes, bell-shaped (first option) and folded pipes with a rigid connection (second option). Study object – stormwater system in Dashava, Lviv Region. Scope of research – hydraulic mode of operation of the rainwater drainage system of Dashava, Lviv region. Goal of research: determining the diameters of stormwater collectors, selecting pumps for a stormwater pumping station, designing stormwater treatment facilities, modeling the joint operation of a pump and pipeline with changing pump impeller speed and preparing local estimates for construction work on the installation of an external stormwater sewer network. Briefly put research results. 1. Hydraulic calculation of the sewer network was carried out. 2. The dependence of the working volume of the pumping station reservoir on the maximum pump capacity is modeled. 3. Selected structures for treating rainwater runoff. 4. A calculation of the sanitary and technical equipment of a residential building was carried out. 5. Review of supercharger flow rate regulation completed. 6. Research on the operation of a pumping unit with frequency control. 7. The parameters of the operating point are determined graphically and analytically. 8. A formula has been obtained for determining the number of revolutions of the pump impeller when the rotational speed changes according to a linear relationship of the pump characteristic. 9. An assessment of the environmental impacts was carried out. 10. Local estimates were drawn up for construction work on the installation of an external rainwater sewer network.
Stormwater drainage system in Dashava, Lviv Region with a study on regulating the supply of pumping systems
Keywords: 3.192.00.00; дощові стічні води; каналізаційний колектор; діаметр; stormwater; sewage collector; diameter pipeline; sewage pumping station; treatment plant; supercharger; control of flow rate; variable frequency driver