Публічне управління у сфері земельних відносин - Павлів , Оксана Володимирівна (My University, 2021)
Досліджено розвиток публічного управління у сфері земельних відносин. Обґрунтовано, що нині існує проблемне питання щодо земельних відносин, яке необхідно вирішити та запропонувати концептуальну ідею щодо формування і реалізації публічного управління земельними відносинами. На нашу думку, це могло б надати можливість здійснити ефективні заходи з протидії потенційним небезпекам в процесі реалізації економічної діяльності і загалом національної безпеки України на належному рівні. Адже земля є цінними економічним і стратегічним ресурсом будь-якої держави. Доведено, що підвищення ефективності публічного управління та розпорядження земельними ресурсами є важливою стратегічною метою проведення ефективної державної політики у сфері земельних відносин для забезпечення сталого соціально-економічного розвитку. Встановлено, що публічне управління земельними відносинами є цілеспрямованими діями держави, яка виступає головним суб'єктом процесу управління, стосовно розвитку земельних відносин задля досягнення чітко визначених цілей та виконання державних функцій держави, передбачених Конституцією України та іншими нормативно-правовими документами, за рахунок розробки та реалізації земельної політики держави шляхом ефективної роботи уповноважених на це органів публічної влади. Безсумнівно, що на рівень ефективності використання земельних ресурсів, що проявляється у досягненні найбільшого економічного ефекту, найбільше впливає якість реалізації завдань та функцій суб’єктами публічного управління. Сутність публічного управління земельними відносинами має визначати реальний комплекс цілей, завдань, пріоритетних напрямів розвитку та програм, розроблених та реалізованих публічними органами влади разом з інститутами громадянського суспільства. Відтак, мета публічного управління земельними відносинами в Україні полягає в створенні оптимальних умов для розвитку аграрного ринку із врахуванням потреб суспільства і державних інтересів гарантуючи при цьому продовольчу безпеку держави.
Keywords: земельні відносини, державна політика, забезпечення, регіон, публічне управління