Управління енергоспоживанням при застосуванні стандарту ISO 50001 - Федунишин, Юрій Васильович; Fedunyshyn, Yurii Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломна робота присвячена дослідженню системи управління енергоспоживанням відповідно до міжнародного стандарту ISO 50001. У роботі розглянуто теоретичні основи енергоспоживання в промисловості, визначено значення енергоефективності для підприємств та проаналізовано сучасні підходи до оцінювання енергетичної ефективності. Окрему увагу приділено нормативно-правовій базі, що регламентує енергетичне управління в Україні та світі. У другому розділі проведено аналіз стандарту ISO 50001: охарактеризовано його структуру, основні вимоги до системи енергетичного управління (СЕнМ), політики енергоефективності, а також можливості інтеграції з іншими системами управління. Показано переваги впровадження СЕнМ для промислових підприємств. У практичній частині роботи досліджено енергоспоживання ТОВ «Пивоварня “Опілля”», визначено основні енергетичні аспекти діяльності підприємства, запропоновано шляхи вдосконалення енергетичного управління та представлено план впровадження СЕнМ відповідно до вимог ISO 50001. Робота містить рекомендації щодо підвищення енергоефективності на підприємстві та зниження витрат на енергоресурси. Зроблені розрахунки економічного обґрунтування практичних рішень. Отримані результати можуть бути використані для розроблення та вдосконалення систем енергетичного управління на підприємствах різних галузей промисловості.

The thesis is devoted to the study of the energy management system in accordance with the international standard ISO 50001. The paper considers the theoretical foundations of energy consumption in industry, determines the importance of energy efficiency for enterprises and analyzes modern methods of assessing energy efficiency. Special attention is paid to the regulatory framework that regulates energy management in Ukraine and the world. The second section provides a detailed analysis of the ISO 50001 standard: its structure, basic requirements for an energy management system (EMS), energy efficiency policies, as well as the possibilities of integration with other management systems are described. The advantages of implementing EMS for industrial enterprises are shown. In the practical part of the work, the energy consumption of LLC “Opillya Brewery” was studied, the main energy aspects of the enterprise’s activities were identified, ways to improve energy management were proposed, and a plan for implementing the SEnM in accordance with the requirements of ISO 50001 was presented. The work contains specific recommendations for increasing energy efficiency at the enterprise and reducing energy resource costs. Calculations of the economic justification of practical solutions were made. The results obtained can be used to develop and improve energy management systems at enterprises in various industries.
Energy consumption management in compliance with the ISO 50001
Keywords: 6.152.00.00