Поліпшення показників діяльності депо С - Бондарук, Мар'ян Володимирович; Bondaruk, Marian Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою кваліфікаційної роботи є підвищення ефективності експлуатаційної діяльності локомотивного депо С шляхом впровадження сучасних технологічних рішень, зокрема технічного переоснащення цеху поточного ремонту (ПР-1) та переходу на використання більш потужних електровозів серії ВЛ11 замість застарілих ВЛ8. Об’єктом дослідження є виробничо-експлуатаційна діяльність локомотивного депо С в умовах впровадження технічного переоснащення. Предметом дослідження є методи технічного переоснащення цеху поточного ремонту ПР-1, тягові розрахунки при заміні локомотивів, а також заходи з охорони праці при впровадженні нового обладнання. У межах роботи було реалізовано комплекс завдань, серед яких: – виконано аналітичний огляд експлуатаційних показників діяльності депо С за останні роки; – обґрунтовано вибір об’єктів модернізації ремонтного цеху (система вивішування колісних пар, гідравлічний гайковерт) на основі аналізу трудомісткості та тривалості ремонтних операцій; – проведено розрахунок кількості обслуговувань ПР-1 у розрахунковий період; – здійснено порівняльні тягові розрахунки для електровозів ВЛ8 та ВЛ11 на ділянці з певним профілем, визначено масу складу, допустиму швидкість на спусках, перевірено умови рушання та дотримання довжини поїзда згідно з параметрами приймально-відправних колій; – побудовано графіки питомих рівнодіючих сил та виконано оцінку витрат електроенергії, що дозволило зробити висновки про доцільність заміни серії електровозів; – запропоновано комплекс заходів з охорони праці при експлуатації нового обладнання, включаючи інструкції з безпеки на стенді випробувань резервуарів. Науково-практична цінність роботи полягає в комплексному підході до модернізації виробничої інфраструктури локомотивного депо із урахуванням як технічних, так і організаційно-економічних чинників. Результати можуть бути використані при плануванні інвестиційних проєктів технічного переоснащення інших депо, а також у навчальному процесі закладів 6 транспортного профілю.

The aim of this qualification thesis is to improve the operational efficiency of Locomotive Depot S by implementing modern technological solutions, in particular the technical re-equipment of the current repair shop (PR-1) and the transition to more powerful VL11 series electric locomotives to replace the outdated VL8 series. The object of the study is the production and operational activities of Locomotive Depot S in the context of technical re-equipment implementation. The subject of the study includes methods of technical modernization of the PR-1 repair shop, traction calculations related to locomotive replacement, and occupational safety measures during the introduction of new equipment. This work involved the following tasks: – analytical review of the depot’s operational performance over recent years; – justification for selecting the modernization targets in the repair shop (wheelset suspension system, hydraulic torque wrench) based on analysis of labor intensity and duration of repair operations; – calculation of the number of current repairs (PR-1) during the estimated period; – comparative traction calculations for VL8 and VL11 electric locomotives on a specific route profile, including train mass, allowable speed on downgrades, departure conditions, and compliance with the length of reception-departure tracks; – construction of specific resultant force diagrams and evaluation of energy consumption, which helped substantiate the feasibility of replacing the locomotive series; – development of a set of occupational safety measures for operating the new equipment, including safety instructions for the tank testing stand. The scientific and practical value of the thesis lies in the comprehensive approach to modernizing the production infrastructure of a locomotive depot, taking into account both technical and organizational-economic factors. The results of this work may be applied in planning investment projects for technical upgrades in other depots, as well as in the educational process of transportationfocused institutions.
Enhancement of the Performance Indicators of Depot S
Keywords: 6.273.00.02; технічне переоснащення; локомотивне депо; електровоз ВЛ8; електровоз ВЛ11; ремонтний цех ПР-1; тягові розрахунки; система вивішування; гідравлічний гайковерт; охорона праці; енергоефективність; technical re-equipment; locomotive depot; VL8 electric locomotive; VL11 electric locomotive; PR-1 repair shop; traction calculations; suspension system; hydraulic torque wrench; occupational safety; energy efficiency