Вплив природи функційноактивних полімерів на процес золь-гель-переходу водорозчинних силікатів - Ганчо, А. В.; Масюк, А. С.; Левицький, В. Є. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Проведено модифікацію натрієвого рідкого скла функційноактивними полімерами: полівінілпіролідоном, полівінілбутиралем, полівініловим спиртом, натрієвою сіллю карбоксиметилуедюлози за золь-гель-технологією. Досліджені фізико-хімічні процеси під час зміни pH у водорозчинних силікатах залежно від природи полімеру. Встановлено вплив природи та концентрації осаджувача на процес золь-гель-переходу полімер-силікатних матеріалів. Using sol-gel technology changes have been made of liquid sodium glass by functionally-active polymers (polyvinylpyrrolidone polyvinilbutyral, polyvinyl alcohol, sodium salt of karboksymetyluedyulozy). The physic-chemical processes during the change of pH in water-soluble silicates, depending on the nature of polymer. Effect of the nature and concentration of precipitator in sol-gel transition of polymer-silicate materials are shown.
Keywords: полімер-силікатні нанокомпозити; золь-гель-перехід; натрієве рідке скло; polymer-silicate nanocomposites; sol-gel transition; liquid sodium glass