До питання механізації зачисних робіт під фундаменти на природній основі - Іванейко, І. Д.; Коцій, Я. Й.; Грабовий, Я. Б.; Тимчишин, Я. С. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2000)
Для механізації зачисних робіт екскаваторами обернена лопата з зачисним пристроєм під фундаменти на природній основі, запропоновано влаштувати підошву (подушку) фундаменту у розпір без підготовки основи. Встановлені параметри, які необхідно враховувати під час влаштування фундаменту на нерівній поверхні планування.