Оцінка та прогнозування пластових і порових тисків у гірському масиві шляхом математичного моделювання - Стародуб, Ю. П.; Брич, Т. Б. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2009)
Розроблено метод оцінки і прогнозування пластових і порових тисків під час буріння свердловини на нафту і газ з використанням методу скінчених елементів. На основі моделювання напрено-деформованого стану побудованої за натурними даними моделі гірського масиву показане якісне узгодження експериментальних результатів з теоретичними розрахунками; проведено визначення, оцінку і прогнозування пластових і порвих тисків у гірському масиві. Разработан метод оценивания и прогнозирования аномальных пластовых и поровых давлений во время бурения нефтегазовых скважин с использованием метода конечных элементов. Используя моделирование напряженно-деформированного состояния натурной модели горного массива, показано качественное совпадение результатов с теоретическими расчетами. Проведено определение, оценка и прогнозированик поровых и пластовых давлений в горном массиве. A methods for estimating and predicting abnormal layer and pore pressure during of oil and gas wells using finite element method is elaborated. Utilizing simulated stress-strain state of a real model of a massif it is shown the qualitative agreement of results with theoretical calculations.We identified evaluation and prediction of pore and layer pressures and reservoir in the rock massif.
Оценка и прогнозирование пластовых и поровых давлений в горном массиве с использованием численного моделирование
Layer and pore pressure assessment and prediction in the rock massif using numerical modeling
Keywords: гірський масив; пластові і парові тиски; напружен-деформований стан; метод скінченних елементів; комп'ютерне моделювання; горный масив; пластовое и поровое давление; напряженно-деформирование состояние; метод конечных элементов; коипьютерное моделирование