Оцінювання впливу диджиталізації на прибутковість банку (на прикладі АТ АКБ "Львів") - Паєвський, Володимир Дмитрович; Paievskyi, Volodymyr Dmytrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт дослідження – прибутковість банку в умовах цифровізації на прикладі АТ АКБ «Львів». Предмет дослідження – вплив цифрових технологій на прибутковість банківської установи. Мета дослідження – оцінити ефективність цифрової трансформації у банку та її вплив на фінансові результати. У сучасних умовах діджиталізація є одним із ключових чинників розвитку банківської системи, що безпосередньо впливає на прибутковість фінансових установ. У статті досліджено впровадження цифрових технологій у діяльність АТ АКБ «Львів» та їхній вплив на основні фінансові показники банку. Проведений аналіз динаміки доходів, витрат і рентабельності засвідчив, що цифрова трансформація сприяє підвищенню операційної ефективності, оптимізації витрат і розширенню спектра банківських послуг. Окрему увагу приділено ризикам, пов’язаним із диджиталізацією, зокрема питанням кібербезпеки, дотримання регуляторних вимог і необхідності адаптації персоналу до нових технологічних рішень. Дослідження підтвердило, що активне впровадження цифрових сервісів позитивно позначається на фінансовій стабільності банку, підвищує рівень клієнтської довіри та сприяє конкурентоспроможності установи. Запропоновано напрями подальшого розвитку, серед яких розширення цифрових можливостей, удосконалення автоматизованих банківських процесів і зміцнення системи захисту даних. У першому розділі висвітлено теоретичні аспекти сутності прибутковості банку, класифікацію відповідних показників, зокрема: рентабельність активів (ROA), рентабельність власного капіталу (ROE), чисту процентну маржу (NIM), чистий процентний спред, коефіцієнт ефективності діяльності (C/I) та коефіцієнт покриття процентних витрат (ICR). Обґрунтовано роль цифрових технологій у зміні джерел прибутковості банку, а також узагальнено результати досліджень провідних українських науковців з тематики цифрової трансформації у фінансовому секторі. Було виявлено поступове зниження чистого прибутку (з 127 209 тис. грн до 85 732 тис. грн), скорочення ROA до 0,85% та зменшення маржі, що зумовлює потребу в адаптації управлінських стратегій. Оприлюднено показники фінансового стану АТ АКБ «Львів». Спостерігається поступове зниження миттєвої ліквідності на 13 % за два роки (2022 р. – 0,28 (28%), 2023 р. – 0,22 (22%) та 2024 р – 0,15 (15%), коефіцієнт поточної ліквідності стабільно знижується, що свідчить про зменшення загальної здатності банку покривати поточні зобов’язання ліквідними активами, а коефіцієнт загальної ліквідності зобов’язань то значення показує незначне, але стабільне зниження. Проведена оцінка прибутковості шляхом визначення показників рентабельності, які поступово падають. На зниження, ймовірно, вплинуло кілька факторів: зростання вартості залучених ресурсів (депозитів, міжбанківських кредитів), зниження попиту на кредитування або його переорієнтація на менш прибуткові сегменти, коливання валютного курсу, а також підвищення адміністративних і персональних витрат на фоні повільнішого зростання доходів. Економіко-математичне моделювання на основі множинної регресії та прогнозування методом найменших квадратів дозволили виявити ключові чинники, які впливають на прибутковість банку. Зокрема, адміністративні витрати мали найбільший негативний вплив, тоді як кількість цифрових клієнтів – позитивний. Також було проведено SWOT-аналіз та сформовано комплексне управлінське рішення щодо вдосконалення маркетингової політики банку, модернізації мобільного застосунку та розширення цифрових каналів. Результати роботи мають практичну цінність для впровадження цифрових стратегій у банківському секторі та підвищення конкурентоспроможності в умовах нестабільної економіки. З метою підвищення прибутковості запропоновано впровадження комплексного управлінського рішення, яке охоплює модернізацію мобільного застосунку, розширення функціоналу інтернет-банкінгу, посилення рекламної кампанії та впровадження системи оцінки KPI. Такі зміни мають забезпечити зростання клієнтської бази, підвищення операційної ефективності та оптимізацію витрат. Перелік використаних джерел: 1. Банківська система в умовах цифровізації: виклики та перспективи розвитку / А. Л. Яременко // Економіка та суспільство. – 2025. – № 48. – С. 34–39. 2. Вітчизняний банківський бізнес в умовах економічної невизначеності країни / Гукалюк А.Ф., Пась Я.І. / Modern economics. – 2024. - №46 – С. 38-45. 3. Єпіфанова І.Ю., Гуменюк В.С. Прибутковість підприємства: сучасні підходи до визначення сутності. Економіка та суспільство. 2016. Вип. 3. С. 189-192. 4. Цифрові платформи в банківській справі / І. І. Ковальчук // Економіка. Фінанси. Право. – 2025. – № 7. – С. 20–25. 5. Ринок ОВДП в Україні: сучасні трансформації / М. І. Мірошниченко // Економічний часопис. – 2025. – № 2. – С. 45–51. 6. Сталий розвиток банків в умовах трансформаційної економіки / Л. Р. Боднар // Економічна стратегія і перспективи розвитку. – 2025. – № 6. – С. 101–106. 7. Фінансова стабільність та цифрові ризики банків / В. С. Гузенко // Інноваційна економіка. – 2025. – № 3. – С. 75–80.

Object of the study – bank profitability in the context of digitalization, based on the case of JSC CB "Lviv". Subject of the study – the impact of digital technologies on the profitability of a banking institution. Purpose of the study – to assess the effectiveness of digital transformation in the bank and its impact on financial performance. In today’s environment, digitalization is one of the key factors in the development of the banking system, directly affecting the profitability of financial institutions. This paper examines the implementation of digital technologies in the operations of JSC CB "Lviv" and their influence on the bank’s core financial indicators. An analysis of the dynamics of income, expenses, and profitability showed that digital transformation contributes to improved operational efficiency, cost optimization, and the expansion of banking services. Particular attention is given to risks associated with digitalization, such as cybersecurity issues, regulatory compliance, and the need to adapt staff to new technological solutions. The study confirms that the active implementation of digital services positively affects the bank’s financial stability, increases customer trust, and enhances the institution’s competitiveness. Directions for further development are proposed, including the expansion of digital capabilities, improvement of automated banking processes, and strengthening of data protection systems. The first section presents the theoretical aspects of bank profitability, classification of key indicators such as return on assets (ROA), return on equity (ROE), net interest margin (NIM), net interest spread, cost-to-income ratio (C/I), and interest coverage ratio (ICR). The role of digital technologies in transforming sources of profitability is substantiated, and the findings of leading Ukrainian scholars on digital transformation in the financial sector are summarized. A gradual decline in net profit (from UAH 127,209 thousand to UAH 85,732 thousand), a decrease in ROA to 0.85%, and a reduction in margin were identified, indicating the need to adapt management strategies accordingly. Published data on the financial condition of JSC CB "Lviv" reveal a gradual decline in the bank’s instant liquidity by 13% over two years (from 0.28 or 28% in 2022, to 0.22 or 22% in 2023, and down to 0.15 or 15% in 2024). The current liquidity ratio has been steadily decreasing, which indicates a weakening of the bank's overall ability to cover short-term liabilities with liquid assets. At the same time, the total liabilities liquidity ratio also demonstrates a slight but consistent decline. An assessment of profitability, based on the analysis of return indicators, confirmed a downward trend. The decline may be attributed to several factors: rising costs of attracted resources (deposits, interbank loans), reduced demand for lending or its shift to less profitable segments, foreign exchange volatility, and increased administrative and personnel expenses amid slower revenue growth. Economic and mathematical modelling using multiple regression and least squares forecasting made it possible to identify the key factors influencing the bank’s profitability. In particular, administrative costs showed the most negative impact, whereas the number of digital clients had a positive effect. Additionally, a SWOT analysis was carried out and a comprehensive management decision was developed, aimed at improving the bank’s marketing policy, modernizing its mobile application, and expanding digital communication channels. The findings of the study have practical value for implementing digital strategies in the banking sector and enhancing competitiveness under economic uncertainty. In order to increase profitability, a comprehensive management solution was proposed, which includes modernizing the mobile application, expanding the functionality of internet banking, intensifying marketing campaigns, and introducing a KPI evaluation system. These initiatives are expected to increase the customer base, improve operational efficiency, and optimize expenditures.
Assessment of the impact of digitalisation on bank profitability (on the example of JSC JSCB Lviv)
Keywords: 3.072.00.00