Кристалічна структура smgao3 та твердих розчинів Ndi-xRExGaO3 (RE = Pr, Sm) - Василечко, Л. О.; Фадеев, С. В.; Редько, Н. В.; Берковський, М. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2002)
Кристалічна структура SmGaO3 та твердих розчинів Nd1.xPrxGaO3 (х = 0,25; 0,5; 0,75) і Nd1-xSmxGaO3 (х = 0,25; 0,5) досліджена методом рентгенівської порошкової дифракції. При кімнатній температурі досліджені кристали мають ром- бічно-деформовану перовскитну структуру типу G dFe03 (просторова група Pbnm, Z = 4). Ізовалентне заміщення в ряду Sm - Nd - Pr веде до зростання середнього радіуса RE-катіонів, і в результаті до закономірного зростання об’єму елементарної комірки та зменшення деформації перовскитної структури. Crystal structures of SmGaO3 and N d1-xPrxGaO3 (x = 0,25; 0,5; 0,75), and Nd1-xSmxGaO3 (x = 0,25; 0,5) solid solutions has been studied by means of X-ray powder diffraction technique. The crystals investigated belong to orthorhombically distorted perovskite-like structure of GdFeO3 -type (space group Pbnm, Z = 4) at room temperature. Isovalence substitution in the series Sm - Nd - Pr led to increasing of the average ionic radii of RE-cations, and, consequently, to naturally rising of the cell volume and decreasing of the perovskite structure deformation.
Crystal structure of SmGaO3 and NdbxRExGaO3 (RE = Pr, Sm) solid solutions
Keywords: 548.24; 539.24