Formation of Elastomeric Composition Properties in the Presence of Bioingredient - Sokolova, Lina; Daliba, Oleksandr; Sukha, Iryna; Skrypkina, Maria; Ovcharov, Valery (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Досліджено особливості формування технологічних, вулканізаційних, динамічних, релаксаційних та фізико-механічних властивостей еластомерної композиції для виготовлення бігової частини протектора шин за наявності біоінгредієнта – органічного складника супутнього продукту після вінтеризації соняшникової олії (продукт ОССО) як пластифікатора-пом'якшувача. У порівнянні з промисловим нафтохімічним мастилом продукт ОССО в 1,5 рази підвищує когезійну міцність гумової суміші, зі збереженням параметрів вулканізації забезпечує на 30-40 % вищу стійкість до реверсії та релаксаційних процесів за 373 K, менший рівень динамічних втрат, високий рівень фізико-механічних характеристик.

Peculiarities of formation of technological, vulcanization, dynamic, relaxation, and physicomechanical properties of elastomeric composition used for the tread production have been studied in the presence of bioingredient as a plasticizer-softener. Bioingredient is an organic component of sunflower oil winterization by-product (OSSO product). It was found that the OSSO product increases the cohesive strength of the rubber compound by 1.5 times in comparison with the industrial petrochemical lubricants. Under the same vulcanization conditions, the bioingredient provides 30–40 % higher resistance to reversion and relaxation processes at 373 K, lower dynamic losses, as well a high level of physical and mechanical characteristics.
Формування властивостей еластомерних композицій за наявності біоінгредієнта
Keywords: еластомерна композиція; технологічно активна добавка; біоінгредієнт; супутній продукт після вінтеризації соняшникової олії; екологічно безпечна гума; elastomeric composition; technologically active additive; bioingredient; sunflower oil winterization by-product; environmentally-friendly rubber