Оцінка рівня задоволеності пасажирів міським громадським транспортом м. Львова - Землинський, Орест Романович; Zemlynskyi, Orest Romanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах розвитку міст ефективне функціонування міської транспортної системи є одним із ключових чинників забезпечення сталості урбаністичних процесів, мобільності населення та якості життя. З огляду на зростання урбанізації, підвищення навантаження на транспортну інфраструктуру та суспільний запит на комфортні й надійні перевезення, все більшої актуальності набуває орієнтація на потреби та очікування пасажирів як головних користувачів транспортних послуг. Одним із найбільш поширених методів збору емпіричних даних про сприйняття та рівень задоволеності користувачів є опитування респондентів. Цей метод дозволяє зібрати не тільки кількісну, але й якісну інформацію про ставлення пасажирів до ключових параметрів послуг: частоти руху, пунктуальності, комфорту, безпеки, інформаційного забезпечення тощо [1 - 3]. Згідно з [4], пасажирська оцінка якості є критично важливою для виявлення розривів між фактичною та очікуваною якістю сервісу, що напряму впливає на готовність населення користуватись громадським транспортом. Сприйняття пасажира часто має більший вплив на вибір виду транспорту, ніж об'єктивні показники. За результатами дослідження виконано такі завдання: 1) проаналізовано існуючу систему міського громадського транспорту Львова; 2) проведено розрахунки основних показників маршрутної мережі; 3) зроблено опис вибірки респондентів; 4) проведено оцінку впливу соціо-економічних та соціо-демографічних характеристик на оцінку якості роботи громадського транспорту; 5) проаналізовано оцінки респондентами окремих параметрів якості роботи громадського транспорту; 6) проведено базовий розрахунок економічно обґрунтованого тарифу на міському громадському транспорті Львова.

In the current context of urban development, the effective functioning of the urban transport system is one of the key factors in ensuring the sustainability of urban processes, population mobility, and quality of life. Given the ongoing urbanization, increasing pressure on transport infrastructure, and the public demand for comfortable and reliable services, there is a growing focus on the needs and expectations of passengers as the primary users of transport services. One of the most common methods for collecting empirical data on user perception and satisfaction is passenger surveys. This method allows researchers to gather both quantitative and qualitative information regarding passengers’ attitudes toward key service parameters, such as service frequency, punctuality, comfort, safety, and availability of travel information [1–3]. According to [4], passenger evaluation of service quality is crucial for identifying gaps between actual and expected service levels, which directly affects the willingness of people to use public transport. In many cases, passenger perception has a greater impact on mode choice than objective indicators. According to the results of the study, the following task was performed: 1) analysis of the existing public transport system in Lviv; 2) calculation of key indicators of the route network; 3) description of the respondent sample; 4) assessment of the influence of socio-economic and socio-demographic characteristics on perceptions of public transport service quality; 5) analysis of respondents’ evaluations of specific public transport quality parameters; 6) basic calculation of an economically justified fare for public transport in Lviv..
Assessment of passenger satisfaction with public transport in Lviv
Keywords: 6.275.03.03; громадський транспорт; шкала Лейкарта; якість надання послуг; критерії якості; public transport; Likert scale; service quality; quality criteria