Сучасні електронні журнали культурно-мистецької тематики в Україні: основні платформи, тематика та специфіка подачі контенту - Семотюк, Марта-Марія Сергіївна; Semotiuk, Marta-Mariia Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт та предмет дослідження: електронні журнали культурно-мистецької тематики як феномен сучасного медіапростору. Тематико-жанрові особливості, функціональні характеристики та платформи подачі контенту в електронних журналах «Korydor», «Антиквар» та «Мітєц». Метою роботи є виявлення специфіки функціонування, тематичних пріорітетів і жанрово-стильових особливостей електронних журналів культурно-мистецької тематики в Україні на прикладі видань «Korydor», «Антиквар», «Мітєц» Результати дослідження: у ході роботи виявлено, що сучасні українські електронні журнали культурно-мистецької тематики, зокрема «Korydor», «Антиквар», та «Мітєц», відіграють важливу роль у формуванні культурного дискурсу та збереженні національної ідентичності в умовах війни та глобалізації. Було встановлено, що ці видання мають виразну тематико-жанрову специфіку, активно використовують мультимедійні формати та прагнуть до глибокого аналізу культурних явищ.

Object and subject of research: electronic magazines of cultural and artistic themes as a phenomenon of modern media space. Thematic and genre features, functional characteristics and platforms of content submission in electronic magazines «Korydor», «Antikvar» and «Mitets». The aim of the work is to identify the specifics of functioning, thematic priorities and genre-style features of electronic magazines on cultural and artistic topics in Ukraine using the examples of publications «Korydor», «Antikvar», «Mitets» Research results: during the work it was found that modern Ukrainian electronic magazines on cultural and artistic topics, in particular «Korydor», «Antikvar», and «Mitets», play an important role in shaping cultural discourse and preserving national identity in conditions of war and globalization. It was found that these publications have a distinct thematic and genre specificity, actively use multimedia formats and strive for a deep analysis of cultural phenomena.
Modern electronic magazines of cultural and artistic topics in Ukraine: main platforms, topics and specifics of content submission
Keywords: 6.061.00.00; електронні журнали; культурна журналістика; мультимедійність; онлайн-платформи; жанрова специфіка. Перелік використаних джерел: 1. Зеленко І. П. Особливості онлайн-медіа. Наукові записки. Серія: Право. Вип. 14. 2023 р. С. 104-108; 2. Петрович В. Електронні інформаційні ресурси: характеристика та основні види. Актуальні питання гуманітарних наук. Дрогобич: Видавничий дім «Гельветика». 2025 р. Вип. 83. Том 3. С. 348; 3. Тонкіх І. Ю. Онлайнова журналістика: специфіка; ознаки; функції. Навчальний посібник з дисципліни «Інтернет-журналістика. Жанри в інтернеті: навч. посіб. Запоріжжя : ЗНТУ. 2017 р. С. 129; 4. Трачук Т. А; Андрющенко М. Ю. Тенденції й особливості функціонування онлайн-медіа. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Журналістика. Т. 35 (74). Вип. 4. С. 212-220; 5. Ярошенко Т. Еволюція журналу як засобу наукової комунікації: від друкованих видань до оригінальних електронних журналів. Вісник книжкової палати. Вип. 10. 2005 р. С. 29-34; electronic magazines; cultural journalism; multimedia; online platforms; genre specificity. List of sources used: 1. Zelenko I. P. Peculiarities of online media. Scientific notes. Series: Law. Issue. 14. 2023 p. 104-108; 2. Petrovych V. Electronic information resources: characteristics and main types. Current issues of the humanities. Drohobych: Publishing house «Helvetica». 2025 p. 83. Volume 3. P. 348; 3. Tonkih I. Yu. Online journalism: specifics; features; functions. Textbook on the discipline Internet journalism. Genres on the Internet: teaching aids. Zaporizhzhia: ZNTU. 2017 p. 129; 4. Trachuk T. A; Andryushchenko M. Yu. Trends and features of the functioning of online media. Scholarly notes of V. I. Vernadsky TNU. Series: Philology. Journalism. T. 35 (74). Issue 4. P. 212-220; 5. Yaroshenko T. The evolution of the journal as a means of scientific communication: from printed publications to original electronic journals. Bulletin of the Book Chamber. Issue 10. 2005. P. 29-34