Some reflections on the judge’s right to conscientious objection - Jakuszewicz, Adam (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
The objective of the article is to explore the legal viability of the judge’s right to conscientious objection. As a potential legal basis of such a right are considered the fundamental right to freedom of conscience, religion and belief, as well as statutory provisions on disqualification of a judge from adjudicating on a given case. Furthermore, the author deals with the question of whether the judge’s right to conscientious objection is compatible with the principle of their subjection to the law in force. Мета статті полягає в тому, щоб дослідити правову природу права судді на відмову. Як потенційну правову основу такого права розглядають основоположне право на свободу совісті, релігії і переконань, а також законодавчі положення про відвід судді під час винесення рішень у цій справі. Крім того, автор розглядає питання про те, чи право судді на відмову сумісне з принципом його підпорядкування закону. Цель статьи заключается в том, чтобы исследовать правовую природу права судьи на отказ. В качестве потенциальной правовой основы такого права рассматриваются основополагающее право на свободу совести, религии и убеждений, а также законодательные положения об отводе судьи при вынесении решений по данному делу. Кроме того, автор рассматривает вопрос о том, право судьи на отказ совместимо с принципом его подчинение закону.
Деякі міркування про право судді на відмову
Некоторые размышления о праве судьи на отказ
Keywords: conscientious objection of the judge; freedom of conscience; subjection of the judge to the law; independence and impartiality of the judge; відмова з міркувань совісті; свобода совісті; підпорядкування судді закону; незалежність та неупередженість судді; отказ по соображениям совести; свобода совести; подчинения судьи закона; независимость и беспристрастность судьи