Особливості управління соціально-психологічним кліматом ГО «ТЕАТР СТРАТЕГІЙ» в кризових умовах - Дроф'як, Антон Романович; Drofiak, Anton Romanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Буття людини нерозривно пов'язане з її суспільним середовищем. Ми сильно залежимо від оточення та інших людей. Всі наші цінності, принципи та моральні орієнтири були колись вигадані кількома особливо проникливими особами, які вміли керувати людьми та впливати на події. Неможливо уявити існування світу, де відсутні мир, уніфіковане управління, законодавчі основи, або де люди не прагнуть досягти спільних цілей. Чим більше розбіжностей та розходжень у поглядах серед нас, тим складніше досягти стабільності в суспільстві чи колективі. Проте індивід, який інтегрується в колектив, не втрачає себе, а навпаки, досягає нового рівня осмислення та самовдосконалення. Загальне мислення може вирішити багато проблем, знизити напругу в міжособистісних відносинах, зрозуміти та вислухати кожного, мінімізувати конфлікти, але це також може призвести до ігнорування альтернативних думок та ізоляції від зовнішнього світу. Організація функціонує як колектив із різних інтелектуальних груп, які мають єдиний колективний інтелект для визначення цілей і стратегій. Багато факторів впливають на успіх цієї діяльності, включно з умовами роботи, оборотом персоналу, мотивацією, та соціально-психологічним кліматом в колективі. Якість міжособистісних відносин має безпосередній вплив на ефективність прийнятих рішень, і вона не завжди є оптимальною. Значення цієї теми полягає у тому, що міжособистісні стосунки є фундаментом для успіху організації. Здатність підтримувати один одного, впевненість у колегах та відкритість комунікаціям створюють ідеальні умови для робочого середовища. Хоча матеріальне стимулювання та комфортні умови праці мають значення, коли люди приходять на роботу, знаючи, що вони серед однодумців, які забезпечать теплу та взаєморозуміючу атмосферу, навіть неідеальне робоче місце може здаватися незначним недоліком порівняно з загальною позитивною атмосферою в колективі. Дослідження спрямоване на теоретичне підкріплення важливості соціально-психологічного клімату у керуванні організацією та створення практичних рекомендацій для його оптимізації в конкретній організації. Об'єкт дослідження вашої магістерської роботи — ГО «Театр стратегій», а предметом є вивчення взаємозв'язків між соціально-економічними та управлінськими аспектами, що впливають на соціально-психологічний клімат цієї установи. Практична значимість роботи полягає в можливості впливу на покращення управління персоналом за допомогою впровадження ефективних методів мотивації та стимулювання, заснованих на розумінні особливостей соціально-психологічного клімату в організації. Це дозволить зробити вагомий внесок у теоретичні та практичні аспекти керування, сприяючи оптимізації внутрішньоорганізаційного середовища та загальної продуктивності.

Human existence is inextricably linked to its social environment. We are heavily dependent on our surroundings and other people. All our values, principles, and moral guidelines were once invented by a few particularly insightful individuals who knew how to manage people and influence events. It is impossible to imagine a world without peace, unified management, legislative foundations, or where people do not strive to achieve common goals. The more discrepancies and divergences in views among us, the harder it is to achieve stability in society or a group. However, an individual who integrates into a group does not lose themselves; rather, they reach a new level of understanding and self-improvement. Collective thinking can solve many problems, reduce tension in interpersonal relationships, understand and listen to everyone, minimize conflicts, but it can also lead to the ignoring of alternative opinions and isolation from the external world. An organization functions as a collective of various intellectual groups, each possessing a collective intellect for defining goals and strategies. Many factors influence the success of this activity, including working conditions, staff turnover, motivation, and the socio-psychological climate within the group. The quality of interpersonal relationships directly affects the effectiveness of decision-making, and it is not always optimal. The significance of this topic lies in the fact that interpersonal relationships are the foundation for an organization's success. The ability to support each other, confidence in colleagues, and openness to communication create ideal conditions for a working environment. While material incentives and comfortable working conditions are important, when people come to work knowing they are among like-minded individuals who will provide a warm and understanding atmosphere, even an imperfect workplace can seem like a minor drawback compared to the overall positive atmosphere in the group. The research is aimed at theoretically reinforcing the importance of the socio-psychological climate in managing an organization and creating practical recommendations for its optimization in a specific organization. The object of your master's thesis research is the NGO "Theater of Strategies," with the subject being the study of the interrelations between socio-economic and management aspects that affect the socio-psychological climate of this institution. The practical significance of the work lies in the possibility of influencing the improvement of personnel management through the implementation of effective motivation and stimulation methods based on an understanding of the peculiarities of the socio-psychological climate in the organization. This will make a significant contribution to the theoretical and practical aspects of management, promoting the optimization of the internal organizational environment and overall productivity.
Peculiarities of managing the social and psychological climate of the TEATR STRATEGII PO in crisis conditions
Keywords: 6.281.00.00; – соціально-психологічний клімат; громадська організація; управління конфліктами; мотивація персоналу; продуктивність персоналу; socio-psychological climate; public organization; conflict management; staff motivation; staff productivity