Поклоніння “святим місцям” як елемент духовно-релігійної культури - Крюкова, Наталія (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2007)
Досліджується проблема паломництва до “святих місць”. Автор характеризує історію цього явища, описує мету, яку ставлять перед собою прочани, а також визначає роль паломництва в житті суспільства. Виявлений психологічний аспект поклоніння “святим місцям”; це явище проаналізовано з релігійного і наукового погляду. Феномен поклоніння “святим місцям”, паломництво до них, віра в їхній вплив на людину є частиною духовно-релігійної культури суспільства. The author describes the history of pilgrimage, the aims that pilgrims want to achieve, and defines the role of pilgrimage in the society. The article represents the psychological aspect of pilgrimage to holy places. The phenomenon is analysed religiously and scientifically. The author makes a conclusion that phenomenon of worshipping of holy places, pilgrimage to them, faith in their influence on a person – are indisputable facts of spiritual life of the society.
The worshiping of holy places as the element of spiritual and religious life
Keywords: паломництво; духовність; “святі місця”; поклоніння; релігійна віра; pilgrimage; holy places; worship; spirituality; faith