Об особенностях распределения гипоцентров землетрясений относительно плотностной границы расслоения в земной коре (на примере отдельных участков северо-востока России) - Гайдай, Н. К. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
3D модели земной коры, построенные гравиметрическими методами для отдельных участков Северо-Востока России, позволили на количественной основе проследить закономерности в распределении гипоцентров землетрясений относительно плотностной границы расслоения. Установленные закономерности имеют аналогичный характер для территорий с различной сейсмической активностью: гипоцентры тяготеют к зонам резкого изменения рельефа плотностной границы расслоения, располагаясь преимущественно выше данной границы. Землетрясения, зафиксированные глубже данной границы, имеют энергетический класс К  9. 3D моделі земної кори, побудовані гравіметричними методами для окремих ділянок Північного Сходу Росії дали змогу на кількісній основі простежити закономірності в розподілі гіпоцентрів землетрусів відносно густинної межі розшарування. Встановлені закономірності мають аналогічний характер для територій з різною сейсмічною активністю: гіпоцентри тяжіють до зон різкої зміни рельєфу густинної межі розшарування, розташовуючись переважно вище цієї межі. Землетруси, зафіксовані глибше цієї межі, мають енергетичний клас K  9. 3D models of the Earth's crust in some areas of the North-East of Russia built using gravimetric methods have enabled to analyze, on a quantitative basis, a pattern of earthquake distribution relative to the density boundary in stratification of crust. It was found out that distribution of hypocenters was similar in areas with different seismic activity: the hypocenters tend to concentrate in the areas with sharp changes in density boundary relief, mostly above the boundary. Earthquakes, registered below the boundary, have energy classes K  9.
Про особливості розподілу гіпоцентрів землетрусів відносно густинної границі розшарування в земній корі (на прикладі окремих ділянок північно-східної Росії)
On distribution of earthquakes relative to the density boundary in stratification of earth’s crust (case study in selected areas of the north-east of Russia)
Keywords: гравиметрия; плотностная модель; земная кора; плотностная граница расслоения; землетрясение; гипоцентр; гравіметрія; модель густини; земна кора; густинна границя розшарування; гіпоцентр; gravimetry; density model; the earth's crust; the boundary of a density stratification; hypocenter