Дослідження шляхів підвищення економічності тепловозних енергетичних установок - Сенько, Данило Вікторович; Senko, Danylo Viktorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою даної бакалаврської роботи є підвищення економічності тепловозів. Об’єктом дослідження є тепловозні енергетичні установки. Предметом дослідження є витрата дизельного палива тепловозними дизелями. У бакалаврській роботі запропоновано заходи з підвищення економічності енергетичних установок тепловозів шляхом впровадження заходів зі зниження витрати дизельного палива. Для досягнення цієї мети у роботі: - проаналізовані фізико-хімічні характеристики дизельного палива та їх вплив на економічність роботи тепловозних дизелів; - проаналізовані способи вимірювання витрати дизельного палива та можливості їх застосування для оцінки економічності; - запропонована методика визначення паливної економічності енергетичних установок під час стаціонарних випробувань та у експлуатації; - встановлені залежності техніко-економічних показників роботи локомотивних енергетичних установок від експлуатаційних факторів; - надані пропозиції щодо підвищення економічності енергетичних установок тепловозів. У відповідному розділі розглянуто питання охорони праці і запропоновано заходи з покращення охорони праці на паливному складі локомотивного депо.

The aim of this bachelor's thesis is to improve the fuel efficiency of diesel locomotives. The object of the research is diesel locomotive power units. The subject of the research is the diesel fuel consumption by locomotive diesel engines. The thesis proposes measures to enhance the efficiency of locomotive power units by implementing solutions to reduce diesel fuel consumption. To achieve this goal, the following tasks have been carried out: the physico-chemical properties of diesel fuel and their influence on the fuel efficiency of locomotive diesel engines have been analysed; methods of measuring diesel fuel consumption and their applicability for assessing efficiency have been reviewed; a method for evaluating the fuel efficiency of power units during both stationary testing and in-service operation has been proposed; dependencies of the technical and economic performance of locomotive power units on operational factors have been established; recommendations for improving the fuel efficiency of locomotive power units have been provided. A dedicated section of the thesis addresses occupational safety issues and proposes measures to improve safety at the fuel storage facility of the locomotive depot.
Research into ways to increase the efficiency of diesel locomotive power plants
Keywords: 6.273.00.02; тепловозна енергетична установка; економічність; покращення; фактори; дизельне паливо; diesel locomotive power unit; efficiency; improvement; factors; diesel fuel