Energy audit for complex energy system simulated using TRNSYS software - Бежан, Володимир; Житаренко, Володимир; Яковлева, Ольга; Остапенко, Олексій; Хмельнюк, Михайло; Bezhan, Volodymyr; Zhytarenko, Volodymyr; Yakovleva, Olga; Ostapenko, Oleksii; Khmelniuk, Mykhailo (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Енергоаудит допомагає виявити енергетичний потенціал, розробити програму енергозбереження з метою підвищення енергоефективності під час процесу прийняття рішення про розробку на ранніх стадіях для нових розроблених систем, що може знизити витрати для власника проекту та для замовника. У статті представлено використання складної енергетичної системи (теплового насоса з використанням сонячної енергії) для нагрівання та охолодження. Моделювання виконуються для складної енергетичної системи, розташованої на північній широті, за допомогою програмного забезпечення TRNSYS 18. Наведено результати конфігурацій системи. Результати показують, що сонячний колектор, встановлений під кутом 30 градусів, виходячи на південний захід, з азимутом 45°, пропонує до 95 % оптимальної сонячної енергії. Для східної або західної орієнтації можна отримати до 85 % енергії з кутами покрівлі від 25° до 40°. З використанням сонячного теплового колектора замовник може зменшити виснаження свердловини, що може бути чудовими можливостями для будівельних секторів.

Energy audit provides a way to derive energy potential and to develop energy saving program in order to improve energy efficiency during early stage design decision process for new-developed systems that can reduce costs for project owner and for customer. This paper presents utilization of complex energy system (solar assisted heat pump) for heating and cooling purposes. Simulation has been carried out using TRNSYS 18 software for a complex energy system located in northern latitude. The results of such system configurations are presented in the paper. The results show that the solar collector, set at the angle of 30 degrees, facing southwest, with azimuth of 45°, offers up to 95 % of optimal solar energy. For east or west orientation, it is possible to obtain up to 85 % energy, with roof angles of 25° to 40°. By applying the solar thermal collector the customer can reduce borehole depletion that can provide great opportunities for construction sector.
Енергетичний аудит комплексної енергетичної системи, змодельованої за допомогою програмного забезпечення TRNSYS
Keywords: енергетичний аудит; TRNSYS 18; геотермальний тепловий насос; кондиціонування; енергоефективність; energy audit; TRNSYS 18; ground source heat pump; air-conditioning; energy efficiency