Комплексна оцінка ергономічних параметрів робочого середовища пожежників та їх вплив на здоров’я і безпеку праці - Гаврилюк, Марія-Степанія Олегівна; Havryliuk, Mariia-Stepaniia (Національний університет "Львівська політехніка", 2025)
Марія-Степанія ГАВРИЛЮК, Марія ТОКАРЄВА (керівник). Комплексна оцінка ергономічних параметрів робочого середовища пожежників та їх вплив на здоров’я і безпеку праці. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Магістерська кваліфікаційна робота за спеціальністю 263 «Цивільна безпека» складається з вступу, п’яти розділів, висновків, списку використаних джерел, який містить 43 найменувань. Загальний обсяг кваліфікаційної роботи 92 сторінок, у тому числі 6 таблиць, 10 рисунків, список використаних джерел на 5 сторінках. Професія пожежника є однією з найбільш ризикованих, оскільки їхня діяльність пов’язана з виконанням завдань у небезпечних і стресових умовах. У процесі роботи вони зазнають впливу комплексу несприятливих факторів: високих температур, задимленості, фізичних перевантажень, значного психоемоційного напруження, шуму та вібрацій. Одним із ключових чинників, що визначає ефективність виконання службових завдань і збереження здоров’я працівників, є ергономічність організації робочого місця. Невідповідність ергономічних параметрів (незручність оснащення, недостатнє освітлення, недосконалість засобів індивідуального захисту, нераціональні робочі пози та навантаження) може призвести до швидкої втомлюваності, зниження працездатності, підвищення ризику травматизму та розвитку професійних захворювань. Сучасні вимоги до охорони праці та безпеки зумовлюють необхідність комплексної оцінки ергономічних параметрів робочих місць пожежників, що дозволить виявити основні ризики й розробити ефективні заходи їх мінімізації. Це сприятиме збереженню професійного здоров’я, підвищенню рівня безпеки працівників і загальної результативності роботи пожежно-рятувальних підрозділів. Таким чином, дослідження проблеми ергономіки робочого місця пожежників є надзвичайно актуальним з огляду на сучасні вимоги охорони праці, медико-психологічного забезпечення та підвищення ефективності службової діяльності. Мета дослідження: здійснити комплексну оцінку ергономічних параметрів робочого місця пожежників та визначити їх вплив на умови праці, здоров’я і рівень безпеки персоналу, а також запропонувати заходи з їх оптимізації. Завдання дослідження: 1. Дослідити теоретичні основи ергономіки та її значення для організації праці пожежників. Провести аналіз нормативних документів та стандартів, що регулюють ергономічні вимоги до організації праці. 2. Провести аналіз основних ергономічних параметрів робочого середовища (зручність та раціональність оснащення, удосконалені засоби індивідуального захисту, раціональні робочі пози та допустимі фізичні навантаження). Для цього передбачити використання анкетування, спостереження за робочим процесом та фіксацію основних дій співробітників. 3. Проаналізувати випадки виробничого травматизму та професійних захворювань, пов’язаних із невідповідністю ергономічних параметрів робочого місця. 4. Розробити пропозиції щодо оптимізації ергономічних характеристик робочого середовища. 5. Провести оцінку ефективності запропонованих заходів і визначити їхній вплив на продуктивність праці та безпеку персоналу. Об’єкт дослідження: Робоче середовище працівників пожежно- рятувальних підрозділів. Предмет дослідження: Ергономічні параметри робочого місця пожежників та їхній вплив на безпеку, працездатність і професійне здоров’я особового складу. У процесі виконання роботи використовувались наступні методи дослідження: аналіз нормативно-правових документів і стандартів, що регламентують ергономічні вимоги до організації робочих місць у пожежно-рятувальних підрозділах; метод спостереження за трудовою діяльністю пожежників, спрямоване на виявлення особливостей просторової організації робочого середовища та умов праці; метод анкетування персоналу для отримання інформації про комфортність, навантаження та стан здоров’я; порівняльний аналіз отриманих даних із чинними нормами ергономіки; методи статистичної обробки результатів для узагальнення даних та формування висновків. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення організації робочих місць у пожежно-рятувальних підрозділах, зниження рівня професійних ризиків та підвищення безпеки працівників. Запропоновані заходи з оптимізації ергономічних параметрів сприятимуть збереженню здоров’я пожежників, зменшенню випадків виробничого травматизму, підвищенню працездатності та ефективності виконання службових обов’язків. Отримані результати можуть знайти застосування у практичній діяльності органів ДСНС, під час розробки нормативно-правових документів з охорони праці, а також у навчально-методичному процесі підготовки майбутніх фахівців пожежно- рятувальної справи. ЕРГОНОМІЧНІ ПАРАМЕТРИ, РОБОЧЕ СЕРЕДОВИЩЕ, ПОЖЕЖНИКИ, УМОВИ ПРАЦІ, БЕЗПЕКА ПРАЦІВНИКІВ, ДСНС УКРАЇНИ, ТРАВМАТИЗМ, ПРОФЕСІЙНЕ ЗДОРОВ’Я.

Maria-Stepaniya HAVRYLYUK, Maria TOKAREVA (supervisor). Comprehensive assessment of ergonomic parameters of the working environment of firefighters and their impact on health and safety. Master's qualification work. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Master's qualification work in specialty 263 "Civil Security" consists of an introduction, five chapters, conclusions, a list of used sources, which contains 43 items. The total volume of the qualification work is 92 pages, including 6 tables, 10 figures, a list of used sources on 5 pages. The profession of a firefighter is one of the most risky, since their activities are associated with performing tasks in dangerous and stressful conditions. In the process of work, they are exposed to a complex of adverse factors: high temperatures, smoke, physical overload, significant psycho-emotional stress, noise and vibrations. One of the key factors determining the effectiveness of performing official tasks and preserving the health of employees is the ergonomics of the workplace organization. Inconsistency of ergonomic parameters (inconvenience of equipment, insufficient lighting, imperfection of personal protective equipment, irrational working postures and loads) can lead to rapid fatigue, reduced efficiency, increased risk of injuries and the development of occupational diseases. Modern requirements for occupational health and safety require a comprehensive assessment of ergonomic parameters of firefighters' workplaces, which will allow identifying the main risks and developing effective measures to minimize them. This will contribute to the preservation of occupational health, increasing the level of employee safety and the overall effectiveness of fire and rescue units. Thus, the study of the problem of ergonomics of firefighters' workplaces is extremely relevant in view of modern requirements for occupational health, medical and psychological support and increasing the efficiency of official activities. The purpose of the study: to carry out a comprehensive assessment of the ergonomic parameters of the workplace of firefighters and determine their impact on working conditions, health and safety of personnel, as well as to propose measures to optimize them. Research objectives: 1. To study the theoretical foundations of ergonomics and its importance for the organization of work of firefighters. To analyze regulatory documents and standards that regulate ergonomic requirements for the organization of work. 2. To analyze the main ergonomic parameters of the working environment (convenience and rationality of equipment, improved personal protective equipment, rational working postures and permissible physical loads). To do this, provide for the use of questionnaires, observation of the work process and recording of the main actions of employees. 3. To analyze cases of industrial injuries and occupational diseases associated with the inconsistency of ergonomic parameters of the workplace. 4. To develop proposals for optimizing the ergonomic characteristics of the working environment. 5. Assess the effectiveness of the proposed measures and determine their impact on labor productivity and personnel safety. Object of research: Working environment of fire and rescue units. Subject of research: Ergonomic parameters of the workplace of firefighters and their impact on safety, efficiency and occupational health of personnel. In the process of carrying out the work, the following research methods were used: analysis of regulatory documents and standards regulating ergonomic requirements for the organization of workplaces in fire and rescue units; method of observing the labor activities of firefighters, aimed at identifying the features of the spatial organization of the working environment and working conditions; method of surveying personnel to obtain information about comfort, workload and health status; comparative analysis of the data obtained with current ergonomic standards; methods of statistical processing of results for generalizing data and drawing conclusions. The results of the research can be used to improve the organization of workplaces in fire and rescue units, reduce the level of occupational risks and increase employee safety. The proposed measures to optimize ergonomic parameters will contribute to the preservation of firefighters' health, reduce the incidence of occupational injuries, increase efficiency and effectiveness of performance of official duties. The results obtained can be used in the practical activities of the State Emergency Service of Ukraine, in the development of regulatory documents on labor protection, as well as in the educational and methodological process of training future fire and rescue specialists. ERGONOMIC PARAMETERS, WORKING ENVIRONMENT, FIREFIGHTERS, WORKING CONDITIONS, EMPLOYEE SAFETY, STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE, INJURIES, OCCUPATIONAL HEALTH.
Comprehensive assessment of ergonomic parameters of firefighters' working environment and their impact on occupational health and safety
Keywords: 8.263.00.01