Energy saving from tap water home treatment devices - Канале, Лаура; Кортелесса, Джіно; Фікко, Джорджіо; Руссі, Альдо; Зена, Фабріціо; Canale, Laura; Cortellessa, Gino; Ficco, Giorgio; Russi, Aldo; Zuena, Fabrizio (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
Вода – єдина рідина, що використовується в їжі людини, яка представляє різні процеси виробництва та транспортування. Усі харчові рідини фактично потребують процесів виробництва та очищення в контрольованих середовищах, а також транспортування перевізниками. А воду, крім того, що процес її виробництва простіший, можна постачати як розподільними мережами, так і шляхом транспортування перевізниками. В останні роки споживання пляшкової води значно зросло не тільки для потреб здоров’я, але й для інших потреб. На практиці, лише в деяких випадках воду в пляшках використовують для реальної потреби в особливих умовах, а все більше її використовують через погану якість водопровідної води. Недавні дослідження показали, що споживання енергії, пов’язаної з пляшковою водою, може бути в 2000 разів більшим, ніж споживання енергії, пов’язане з водопровідною водою. Споживання енергії для пляшкової води головним чином зумовлене виробництвом пластикових пляшок, процесом розливу та транспортуванням / дистрибуцією. У цій праці, уникаючи порівняння між пляшковою та водопровідною водою щодо хіміко- фізичних, мікробіологічних та смакових характеристик, автори подають результати експериментального дослідження, спрямованого на вимірювання енергоспоживання пристроїв побутового очищення водопровідної води. Крім цього, зосереджено увагу на можливих способах економії енергії під час використання очищеної води з-під крана.

Water is the only liquid used in human eating which presents different production and transportation processes. All the alimentary liquids, in fact, need production and sanification processes in controlled environments and transportation on carriers. On the other hand, besides more simple production processes, water can rely both on distribution networks and transportation on carriers. In the last years, bottled water consumption greatly increased not only for healthy needs but also for non-essential ones. In fact, only in few cases bottled water is used for a real need of specific characteristics and more and more its use is due to the perceived poor quality of tap water. Recent studies demonstrated that energy consumption related to bottled water can be up to 2000 times bigger than the ones related to tap water. In fact, energy consumptions for bottled waters come out mainly from the production of PET bottles, from the bottling process and, finally, from transport/distribution. In this paper, avoiding a comparison between bottled and tap water about the chemical-physical, microbiological and gustative characteristics, the authors present the results of an experimental study aimed to measure energy consumption of tap water domestic treatment devices. Moreover, the potential energy savings coming from the use of treated tap water are focused.
Економія енергії завдяки побутовим пристроям очищення водопровідної води
Keywords: водопровідна вода; пляшкова вода; економія енергії; очищення води; tap water; bottled water; energy saving; water treatment