Інформаційна підтримка користувачів криптовалют і цифрових фінансів - Пацкаль, Назар Миколайович; Patskal, Nazar Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі розглянуто процес створення вебплатформи, призначеної для надання інформаційної підтримки користувачам у сфері цифрових валют. Актуальність теми обумовлена стрімким поширенням криптовалютних технологій, недостатньою обізнаністю широкого кола користувачів про принципи функціонування цифрових активів, а також потребою в адаптованому україномовному ресурсі, що поєднує освітню, довідкову та консультаційну функції. Об’єктом дослідження виступають онлайн-платформи, орієнтовані на інформування та навчання користувачів у сфері цифрових фінансів. Предметом дослідження є функціональні можливості таких платформ та сценарії взаємодії кінцевих користувачів з їхнім інформаційним контентом. Метою роботи є створення вебресурсу, який забезпечить доступне, візуально структуроване та функціонально адаптивне представлення базових знань про криптовалюти для новачків, з урахуванням сучасних вимог до цифрової безпеки та юзабіліті. У ході виконання проєкту: • здійснено аналіз існуючих інформаційних платформ, сайтів і сервісів, присвячених тематиці криптовалют; • визначено ключові проблеми сприйняття, подачі та перевірки знань у цій галузі; • сформульовано функціональні вимоги до майбутньої системи; • реалізовано MVP-прототип платформи засобами Google Sites, з інтеграцією Google Forms, Canva та Google Sheets; • створено освітній блок із базовими темами (що таке криптовалюта, як працює криптогаманець, безпека, цифрові валюти центральних банків); • впроваджено систему самоперевірки знань, блок частих запитань (FAQ), форму зворотного зв’язку, а також адаптовано контент до мобільних пристроїв; • проведено початкове тестування платформи, зібрано зворотний зв’язок та визначено напрями подальшого розвитку. У процесі реалізації особливу увагу приділено зручності навігації, мінімізації технічних бар’єрів, а також дотриманню етичних принципів та вимог українського законодавства щодо захисту персональних даних. Проєкт орієнтований на широку аудиторію, зокрема користувачів віком 16–35 років, які потребують простої та надійної інформаційної підтримки в процесі ознайомлення з криптовалютними технологіями. Створена система має практичне значення для підвищення цифрової грамотності, формування навичок безпечної взаємодії з криптоактивами, а також потенціал до масштабування й використання в освітньому або консультаційному середовищі.

This thesis presents the development of a web platform designed to provide comprehensive information support to users in the field of digital currencies. The relevance of the topic stems from the rapid expansion of cryptocurrency technologies, the general lack of awareness among a broad user base about the principles of digital assets, and the evident need for an adaptive Ukrainian-language resource that combines educational, reference, and advisory functions. The object of the research is online platforms aimed at informing and educating users about-digital-finance. The subject of the research involves the functional capabilities of such platforms and user interaction scenarios with their informational content. The main goal of the thesis is to design and implement a web resource that delivers accessible, visually structured, and functionally adaptive content to help beginners understand the basics of cryptocurrencies, while meeting modern requirements of digital security and usability. Throughout the project, the following tasks were accomplished: • an analysis of existing platforms, websites, and services related to cryptocurrency was conducted; • key challenges in perception, delivery, and verification of knowledge were identified; • functional requirements for the future system were formulated; • an MVP prototype of the platform was developed using Google Sites, with integrated Google Forms, Canva, and Google Sheets; • an educational section was created covering basic topics such as "What is cryptocurrency?", "How a crypto wallet works", security, and central bank digital currencies (CBDCs); • a knowledge self-assessment system, a Frequently Asked Questions (FAQ) section, and a feedback form were implemented, and the content was adapted for mobile devices; • initial platform testing was carried out, user feedback was collected, and directions for further development were determined. Special attention was paid to ensuring intuitive navigation, minimizing technical barriers, and complying with ethical standards and Ukrainian legislation regarding personal data protection. The project is targeted at a wide audience—particularly individuals aged 16–35—seeking simple and reliable informational support when exploring cryptocurrency technologies. The resulting system is of practical value for enhancing digital literacy, developing skills for safe interaction with crypto assets, and holds potential for scaling and use in educational or consulting environments.
Information Support for Users of Cryptocurrencies and Digital Finance
Keywords: 6.029.00.04; цифрові валюти; криптовалюта; інформаційна підтримка; фінансова грамотність; освітні матеріали; Google Sites; цифрова безпека; користувачі криптовалют; безкодова платформа; мінікурс; FAQ; digital currencies; cryptocurrency; information support; financial literacy; educational content; Google Sites; digital security; crypto users; no-code platform; micro-course; FAQ