Розроблення технологічного процесу оброблення деталі "Тяга ТИСУ30.01.058". Річна програма випуску – 850 шт. - Кушнір, Остап Андрійович; Kushnir, Ostap Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт дослідження – деталь «Тяга ТИСУ 30.01.058». Мета роботи: розробка технології виготовлення деталі та технологічного оснащення. Цей дипломний проєкт зосереджений на комплексному технологічному аналізі деталі «Тяга ТИСУ 30.01.058». У його технологічній частині виконується попереднє опрацювання проєктних рішень, що включає кілька ключових етапів: - Визначення службового призначення: Спочатку детально аналізується функціональність та роль «Тяга ТИСУ 30.01.058» у загальній конструкції, що є відправною точкою для всіх подальших розробок. - Оптимізація конструкції на технологічність: Конструкція виробу ретельно вивчається та, за необхідності, коригується, щоб спростити та здешевити її виробництво без шкоди для функціональності. - Розробка технологічного процесу: Створюється повний технологічний процес виготовлення деталі, який охоплює всі необхідні операції від заготовки до готового виробу. - Техніко-економічний аналіз та вибір обладнання: Проводиться оцінка економічної ефективності запропонованих рішень та вибирається оптимальне основне устаткування для виробництва. Крім того, у роботі детально розробляється маршрут виготовлення деталі, розраховуються припуски на оброблення та визначаються режими різання для кожної операції. Важливим аспектом є також аналіз технологічних баз та технологічних норм часу. Останній пункт, зокрема, є ключовим фактором для забезпечення високого рівня технологічної підготовки при запуску виробництва нового виробу. Спроектоване пристосування є переналагоджувальним, що відповідає умовам дрібносерійного та середньо серійного та виробництва. Конструкція і розміри установочних деталей пристроїв у більшості випадків вибираються із стандартів. У Економічній частині доведено економічну доцільність розроблення нового технологічного процесу та розраховано його собівартість. В рамках розділу «Охорона праці», під час проєктування технологічного процесу та оснащення для виробництва деталі «Тяга ТИСУ 30.01.058», було проведено аналіз та гарантовано безпеку технологічних операцій і виробничого обладнання. Окрім цього, здійснено санітарно-гігієнічну оцінку умов праці на дільниці, детально розглянуто питання електробезпеки, розроблено інженерно-технічні заходи для зниження ризиків. Особливу увагу приділено техніці безпеки під час роботи на різних груп верстатах, а також забезпеченню пожежної безпеки на виробничій дільниці. Графічна частина проекту містить: 3D модель деталі, заготовку, план обробки, технологічні налагодження, пристосування для свердління отвору. Пояснювальна записка містить основні розрахунки, 21 таблиць для наведення результатів однотипних розрахунків, наочності та зручності порівняння показників, а також графічні ілюстрації для пояснення тексту РПЗ, складається з 46 сторінок. До записки додаються додатки, які містять маршрутну і операційну карти, карти ескізів та специфікації.

This diploma project focuses on a comprehensive technological analysis of the " Тяга ТИСУ 30.01.058" component. The project's goal is to develop the manufacturing technology for this part, along with the necessary tooling. The technological section of the project involves preliminary design work, encompassing several key stages: • Defining the functional purpose: A detailed analysis of the " Тяга ТИСУ 30.01.058" component's functionality and its role within the overall assembly is conducted, serving as the foundation for all subsequent developments. • Optimizing the design for manufacturability: The product's design is thoroughly reviewed and, if necessary, adjusted to simplify and reduce the cost of its production without compromising functionality. • Developing the technological process: A complete technological process for manufacturing the component is created, covering all necessary operations from raw material to finished product. • Technical and economic analysis and equipment selection: An assessment of the economic efficiency of the proposed solutions is performed, and optimal main equipment for production is selected. Furthermore, the project meticulously develops the manufacturing route for the component, calculates machining allowances, and determines cutting parameters for each operation. A significant aspect is also the analysis of technological bases and standard times. The latter, in particular, is a crucial factor in ensuring a high level of technological preparation when launching the production of a new product. The designed device is reconfigurable, which meets the conditions of small- and medium-series production. The design and dimensions of the installation parts of the devices are in most cases selected from the standards. In the Economic part, the economic feasibility of developing a new technological process was proven and its cost was calculated. Within the framework of the section "Occupational Safety", during the design of the technological process and equipment for the production of the part " Тяга ТИСУ 30.01.058", an analysis was carried out and the safety of technological operations and production equipment was guaranteed. In addition, a sanitary and hygienic assessment of working conditions at the site was carried out, the issue of electrical safety was considered in detail, engineering and technical measures were developed to reduce risks. Special attention was paid to safety precautions when working on various groups of machines, as well as ensuring fire safety at the production site. The graphic part of the project contains: 3D model of the part "Ejector plate" workpiece, processing plan, technological adjustments, devices for drilling holes. The explanatory note contains basic calculations, 21 tables for presenting the results of similar calculations, clarity and convenience of comparing indicators, as well as graphic illustrations for explaining the text of the RPP, consists of 46 pages. The note is accompanied by appendices containing route and operational maps, sketch maps and specifications.
Planning of the technological process of part "Connecting Rod ТИСУ30.01.058" machining. The producing annual program – 850 things
Keywords: 6.131.00.00; верстат; інструмент; деталь; процес різання; якість оброблення; пристрій; виріб; технологічний процес; розмірний аналіз; технологічні бази; machine tool; tool; part; cutting process; machining quality; device; product; technological process; dimensional analysis; technological bases