Пристрої для динамічної компенсації реактивної потужності в енергосистемах - Пеленський, Р. А. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2003)
Досліджено проблему динамічного компенсування реактивної потужності в енергетиці та її вплив на покращання якості електроенергії, на краще використання наявних енергетичних потужностей та ліній пересилання електроенергії. Проаналізовано роботу функціональних елементів керованої енергетичної електроніки на основі тиристорних та МОН-вентилів. Запропоновано пристрої для динамічної компенсації реактивної потужності зі зменшеним впливом на якість енергосередовища. The problem of the dynamic var compensation in power systems and its impact on improving the quality of electric power as well as on a better employment of the available power capacities and electric energy transference lines have been discussed. The work of the functional elements of the guided power electronics based on the thyristor and metal-oxide-semiconductor valves has been analyzed. Setups for a dynamic compensation of the reactance var power with the decreased impact on the quality of the power environment have been suggested.