Конотації антиукраїнських стереотипів російських соцмереж - Кузнецова, Олена; Kuznetsova, Olena (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Це соціокритичне дослідження виявляє конотації як додаткові емоційні, оцінні, смислові відтінки емоцій, ідей антиукраїнських стереотипів у російських соцмережах «Фейсбук», «Інстаграм», месенджері «Телеграм» під час загарбницької війни росії проти України 2022–2024 рр. для руйнування правди, втрати аудиторією орієнтувального рефлексу, інстинкту самозбереження через трансляцію негативізму, нетерпимості до всього українського, заперечення самобутності, історії, традицій, самодостатності українців, виправдовування загарбницької війни росії. Мета дослідження: сприяти розумінню конотацій антиукраїнських стереотипів у соцмережах, посиленню критичного мислення для стійкості до антиукраїнської пропаганди російських стереотипів у соцмережах із зумисно викривленими смислами, проросійською оцінкою, негативним емоційно-психологічним впливом, що сприяє їх закріпленню у почуттях, свідомості реципієнтів. Завдання: виявити антиукраїнські стереотипи в російських соцмережах «Фейсбук», «Інстаграм», месенджері «Телеграм», розкрити їх конотації, особливості, ознаки викривленої суті змісту, руйнівного інформаційно-психологічного впливу зумисно трансльованих негативних емоцій для реалізації завойовницьких планів росії в Україні. Як показало дослідження, конотаціями антиукраїнських стереотипів у російських соцмережах є зловісні форми дегенеративів, пейоративів, інвектив, зумисних трансферів негативізму, ворожості, несприйняття українців, української незалежності, що відтворюється у викривлених історичних, сучасних фактах, подіях, неправдивих, негативних оцінках: зневаги, осуду українців, невизнання України як держави та всього українського. Розкрито особливі смислові відтінки, співзначення конотацій антиукраїнських стереотипів російських соцмереж «Фейсбук», «Інстаграм», месенджера «Телеграм», що через негативний інформаційно-психологічний вплив прагнуть закріпити у почуттях, свідомості користувачів російських соцмереж вороже, проросійське сприйняття України, українців. Новизна дослідження полягає у виокремленні, осмисленні конотацій антиукраїнських стереотипів, їх неправдивих смислових, негативних емоційних значень у російських соцмережах «Фейсбук», «Інстаграм», месенджері «Телеграм».

This socio-critical study reveals connotations as additional emotional, evaluative, semantic shades of emotions, ideas of anti-Ukrainian stereotypes in Russian social networks Facebook, Instagram, Telegram messengers during Russia’s war of aggression against Ukraine in 2022–2024 for the destruction of the truth, the loss of the audience’s orientation reflex, the instinct of self-preservation through the broadcast of negativism, intolerance towards everything Ukrainian, denial of identity, history, traditions, self-sufficiency of Ukrainians, justification of Russia’s war of aggression. The purpose of the study: to promote understanding of the connotations of anti-Ukrainian stereotypes in social networks, to strengthen critical thinking for resistance to anti-Ukrainian propaganda of Russian stereotypes in social networks with deliberately distorted meanings, pro-Russian assessment, negative emotional and psychological impact, which contributes to their consolidation in the feelings and consciousness of recipients. Task: to identify anti-Ukrainian stereotypes in Russian social networks Facebook, Instagram, Telegram messenger, to reveal their connotations, features, signs of the distorted essence of the content, the destructive informational and psychological impact of deliberately broadcast negative emotions for the implementation of Russia’s aggressive plans in Ukraine. As the study showed, the connotations of anti-Ukrainian stereotypes in Russian social networks are ominous forms of degenerates, pejoratives, invectives, deliberate transfers of negativism, hostility, rejection of Ukrainians, Ukrainian independence, which is reproduced in distorted historical, modern facts, events, false, negative assessments: contempt, condemnation of Ukrainians, non-recognition of Ukraine as a state and everything Ukrainian. Special semantic nuances, co-meanings of connotations of anti-Ukrainian stereotypes of Russian social networks Facebook, Instagram, Telegram messenger, which, due to negative informational and psychological influence, seek to establish in the feelings and minds of users of Russian social networks a hostile, pro-Russian perception of Ukraine and Ukrainians are revealed.
Connotations of anti-Ukrainian stereotypes on Russian social networks
Keywords: конотації; антиукраїнські стереотипи; російські соцмережі «Фейсбук»; «Інстаграм»; месенджер «Телеграм»; connotations; anti-Ukrainian stereotypes; Russian social networks Facebook; Instagram; Telegram messenger; 316.77; 323.28(477; 470)