Обґрунтування системи геодезичного моніторингу із використанням рейки змінної довжини - Наливайко, Тар.; Наливайко, Тет.; Казаченко, Д.; Nalivayko, Tar.; Nalivayko, Tet.; Kazachenko, D. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Мета: удосконалення прийнятих геодезичних рішень щодо програми геодезичного моніторингу багатоповерхових будівель складної конструкції з урахуванням умов підвищеної небезпеки будівельного майданчика. Методика: виконання геодезичних спостережень за осіданням багатоповерхової споруди за умови сумісного використання інварної рейки та рейки змінної довжини за програмою нівелювання І класу. Порівняльні спостереження за зміщенням споруди із використанням високоточного оптичного теодоліта та електронного тахеометра. Результати. Удосконалені методи та геодезичне приладдя із визначення планово-висотних деформацій будинків, що зводяться у складних геологічних умовах. Наукова новизна. Здійснено пошук та збирання вихідної інформації, аналіз нормативної документації із організації геодезичного моніторингу деформації інженерних споруд. Проаналізовано методи визначення деформацій інженерних споруд. Доведено переваги геодезичних спостережень І класу за допомогою точних оптичних геодезичних приладів над іншими методами. В польових умовах виконано порівняльні дослідження точності сучасного електронного тахеометра та високоточного оптичного теодоліта. Визначено планову та висотну динаміку деформаційних процесів будівельних конструкцій протягом періоду будівництва та на початковому етапі експлуатації. Виконано порівняльний аналіз результатів визначення осідань пальового поля методами навантаження паль гідравлічними домкратами та навантаження від фактичної маси надземної частини будинку. Встановлено, що найбільші деформації споруди відбуваються на початковому етапі будівництва та поступово загасають після його закінчення. Виконано розрахунок точності геодезичних робіт із сумісним використанням традиційних інварних рейок та рейок нової конструкції. Практична цінність. Організація і проведення геодезичних робіт зі спостереження за деформаційними процесами багатоповерхових споруд за розробленою технологією прецизійного нівелювання сприяють своєчасному встановленню гранично допустимих величин деформацій, запобіганнюризикам для дотримання техніки безпеки житлових комплексів у складних геологічних умовах. Розроблено нову конструкцію нівелірної рейки та методику нівелювання із одночасним використанням стандартної інварної рейки та рейки, яку запропонували автори. Удосконалено методику лінійно-кутових вимірювань для спостереження за плановими деформаціями будинків.

The purpose of improvement of the accepted geodetic decisions concerning the program of geodetic monitoring of high rise buildings of a difficult design taking into account conditions ofthe increased danger of a construction site Method. Execution of geodetic observations of subsidence of a multi-storey building under the condition of joint use of invar rail and rail of variable length according to the leveling program of the first class. Comparative observations of the displacement of the structure using a high-precision optical theodolite and an electronic total station. Results. Improved methods and geodetic accessories for determining the plan-height deformations of buildings erected in difficult geological conditions. . Scientific novelty. Search and collection of initial information, analysis of normative documentation on the organization of geodetic monitoring of deformation of engineering structures are carried out. Methods for determining the deformations of engineering structures are analyzed. The advantages of classI geodetic observations with the help of accurate optical geodetic instruments over other methods are proved. Comparative studies of the accuracy of a modern electronic total station and a high-precision optical theodolite were performed in the field. The planned and height dynamics of deformation processes of building structures during the construction period and at the initial stage of operation are determined. A comparative analysis of the results of determining the deposition of the pile field by methods of loading piles with hydraulic jacks and the load from the actual mass of the aboveground part of the house. It is established that the largest deformations of the structure occur at the initial stage of construction and gradually fade after its completion. The calculation of the accuracy of geodetic works with the joint use of traditional invar rails and rails of new design. Practical value. The organization and conduct of geodetic worksto monitor the deformation processes of multi-storey buildings on the developed technology of precision leveling contributes to the timely establishment of maximum allowable values of deformation, risk prevention, to preserve the safety of residential complexes under difficult geological conditions. A new design of the leveling rail and a leveling technique with the simultaneous use of a standard invar rail and developed by the authors have been developed. Improved method of linear-angular measurements for monitoring the planned deformations of buildings.
Rationale for a geodesic monitoring system using a variable length rail
Keywords: прецизійне нівелювання; геодезичний моніторинг; інженерні споруди; геодезичне спостереження деформацій; інварна рейка; precision leveling; geodetic monitoring; engineering structures; geodetic observation of deformations; invar rail; 528.482