Кафедра дизайну архітектурного середовища Національного університету “Львівська політехніка”. Походження і розвиток (до 20-ї річниці з дня створення) - Проскуряков, Віктор; Proskuryakov, Viktor (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У статті висвітлено діяльність кафедри дизайну архітектурного середовища Національного університету «Львівська політехніка» за 20 років ХХІ ст. Від часу її відкриття 28 листопада 2003 року. Висвітлено чому і як вдалося реалізувати освітні ідеї, які були покладені в основу концепції навчально-творчої діяльності кафедри. Висвітлені напрями і каталізатори освітніх процесів, засоби і заходи активізації індивідуального освітнього потенціалу студентів. Названі педагоги і їх внесок у розвиток кафедри. Названі освітні, наукові і проєктні експерименти, які ведуться на кафедрі для закладення нових принципів дизайну архітектурного середовища, для відбудови зруйнованих будівель і відродження спотворених ландшафтів під час війни в Україні і після перемоги над рф.

The article highlights the activities of the department of architectural environment design of the Lviv Polytechnic National University over 20 years of the 21st century. Since it’s opening on November 28, 2003. It is highlighted why and how it was possible to implement educational ideas, which will be the basis of the concept of educational and creative activity of the department. The directions and catalysts of educational processes, means and measures for activating the individual educational potential of students are highlighted. Named teachers and their contribution to the department development. Named educational, scientific and design experiments, which are conducted at the department to establish new principles of design of the architectural environment, to rebuild destroyed buildings and revive distorted landscapes during the war in Ukraine and after the victory over the Russian Federation.
Department of Architectural Environment Design of the National University “Lviv Polytechnic”. Origin and development. (until the 20th anniversary of the creation)
Keywords: концепція; актуальні напрями; архітектурно-освітня; архітектурнопрофесійна; освітньо-наукова; освітньо-футуристична діяльність і пошуки; методики проєктування; concept; current directions; architectural-educational; architectural-professional; educational-scientific; educational-futuristic activities and searches; design methods; 72.01