Дослідження кольорових наджорстких бетонних сумішей в процесі вібропресування дрібноштучних виробів на сучасних бетонозмішувальних комплексах - Урбановський, Назар Станіславович; Urbanovskyi, Nazar Stanislavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ Національний університет «Львівська політехніка» Кафедра будівельного виробництва Розширена анотація до магістерської кваліфікаційної роботи на тему : «Дослідження кольорових наджорстких бетонних сумішей в процесі вібропресування дрібноштучних виробів на сучасних бетонозмішувальних комплексах » Студент групи БДТК-21 Урбановський Н.С. Керівник теми МКР : доц., к.т.н., Каганов В.О. Львів - 2024 Розроблена магістерська кваліфікаційна робота (МКР) присвячена вивченню основних властивостей вібропресованих наджорстких кольорових бетонних сумішей для виготовлення дрібноштучних фігурних елементів мостіння. В даній МКР розроблено та проаналізовано: - Номенклатуру кольорових вібропресованих бетонних виробів дорожньо-комунального призначення; - Обрано ефективну технологію вібропресування двошарових бетонних виробів; - Вивчено основні фізико-механічні властивості бетонних сумішей та сировинних ресурсів для кольорових вібропресованих елементів; - Встановлено залежність насиченості та яскравості кольорового шару бетону від вмісту неорганічних пігментів; - Визначені міцностні характеристики вібропресованих кольорових бетонів у залежності від кількості використаного в даних сумішах неорганічних пігментів; - Розрахована вартість двошарових вібропресованих фігурних елементів мостіння в залежності від вмісту неорганічних пігментів у відповідних кольорових шарах бетону. В результаті досліджень представлених в даній МКР розроблено конкретні рекомендації щодо оптимального добору сировинних матеріалів для проектування робочих складів кольорового вібропресованого бетону. В МКР було використано наступні літературні джерела: 1. ДСТУ Б В.2.7-145:2008 "Вироби бетонні тротуарні неармовані «Технічні умови» 2. Дворкин Л.Й., Дворкин O.JI. Проектирование составов бетона с задаными свойствамы. - Рівне, РДТУ, 1999. 3.Бауман В.А, Клушанцев Б.В. Мартинов В.Д. Механическое оборудование предприятий строительных материалов, изделий и конструкций. - М.: Машиностроение, 1975. 4. Назаренко І.І Машини для виробництва будівельних матеріалів. Підручник. -К.: КНУБА, 1999. 5. Русанова Н.Г. Технологія бетонних і залізобетонних конструкцій, К. 1994р. 6. Антоненко Г.Я. Организация, планирование и управление предприятиями строительных изделий и конструкций: Учебник. -2-е изд., перераб. и доп.-К.: Вища шк. Головное изд-во, 1988.-376с.

The developed Master's Qualification Thesis (MQT) is dedicated to studying the main properties of vibratory-pressed ultra-rigid colored concrete mixtures for the production of small-piece decorative paving elements. In this MQT, the following were developed and analyzed: - The range of colored vibratory-pressed concrete products for road and municipal use; - The selection of an efficient technology for vibropressing two-layer concrete products; - The main physical and mechanical properties of concrete mixtures and raw materials for colored vibratory-pressed elements; - The relationship between the saturation and brightness of the colored concrete layer and the content of inorganic pigments; - The strength characteristics of vibratory-pressed colored concretes depending on the amount of inorganic pigments used in these mixtures; - The cost calculation of two-layer vibratory-pressed paving elements depending on the content of inorganic pigments in the corresponding-colored concrete layers. As a result of the research presented in this MQT, specific recommendations were developed for the optimal selection of raw materials for designing working compositions of colored vibratory-pressed concrete. Literature sources used in this MQT: 1. DSTU B V.2.7-145:2008 "Concrete unreinforced paving products. Technical specifications." 2. Dvorkin L.Y., Dvorkin O.L. Concrete mix design with specified properties. Rivne, RDTU, 1999. 3. Bauman V.A., Klushantsev B.V., Martinov V.D. Mechanical equipment for building material enterprises, products, and structures. Moscow: Mashinostroenie, 1975. 4. Nazarenko I.I. Machines for the production of building materials. Textbook. Kyiv: KNUBA, 1999. 5. Rusanova N.H. Technology of concrete and reinforced concrete structures. Kyiv, 1994. 6. Antonenko H.Ya. Organization, planning, and management of building products and structure enterprises: Textbook. 2nd ed., revised and supplemented. Kyiv: Vyshcha Shkola, Main Publishing House, 1988.–376 p.
The study of colored extremely dry concrete mixtures in the process of small-sized products vibropressing upon modern concrete mixing plants
Keywords: 8.192.00.04