Вдосконалення процесу перевезення пасажирів на маршруті № 3А у м. Львові - Миронченко, Ольга Сергіївна; Mynzar, Olha (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах стрімкого розвитку міського середовища та зростання потреб мобільності населення все більшої актуальності набуває раціональна організація системи пасажирських перевезень. Високий рівень комфорту, безпеки та швидкодії громадського транспорту є важливим чинником сталого функціонування міської інфраструктури. З огляду на зростання чисельності мешканців, щоденне збільшення пасажиропотоків і навантаження на транспортну систему, особливої важливості набуває вдосконалення існуючих маршрутів та впровадження інноваційних рішень у сфері міських перевезень. Представлена бакалаврська кваліфікаційна робота присвячена аналізу та розробці практичних рекомендацій щодо поліпшення організації перевезення пасажирів на міському автобусному маршруті №?3А у Львові. Основна мета дослідження полягає у підвищенні ефективності функціонування маршруту через оптимізацію розкладу руху, покращення обслуговування пасажирів та забезпечення раціонального завантаження рухомого складу [1]. У процесі роботи проведено комплексне дослідження чинних умов функціонування маршруту: проаналізовано характеристики пасажиропотоків, інтервали руху, щільність завантаження транспорту в різні періоди доби, а також умови експлуатації автобусів. Було зібрано і проаналізовано статистичні дані, що охоплюють сезонні коливання, дні тижня та години пік. Застосовані сучасні методи аналізу, моделювання та візуалізації даних дали змогу виявити ключові проблеми в організації перевезень і сформувати реалістичні сценарії покращення [2]. Центральним елементом дослідження є розробка варіантів оновленого графіка руху, спрямованих на зменшення інтервалів між рейсами у години підвищеного попиту, що дозволить краще розподілити навантаження на маршрут. Запропоновано впровадження інтелектуальних систем обліку пасажиропотоку, а також технічне оновлення рухомого складу для покращення умов перевезень. Значну увагу приділено аналізу технічного стану автобусів, організації праці водіїв і дотриманню режиму роботи [3]. Економічна частина дослідження включає обґрунтування доцільності впровадження запропонованих змін, з урахуванням витрат, очікуваного зростання пасажиропотоку та поліпшення фінансових показників. Результати розрахунків підтверджують економічну ефективність реалізації заходів, що дозволяє досягти зростання рентабельності без значного збільшення витрат. У роботі виконано такі основні завдання: 1. Проведено детальний аналіз специфіки маршруту №?3А, включаючи характеристики зупинок, протяжність, графік руху та навантаження на лінії. Оцінено технічний стан автобусів, умови праці водіїв і якість надання послуг з точки зору пасажирів. Встановлено основні проблеми маршруту, такі як нерегулярність руху, перевантаження автобусів та недостатній комфорт. Розраховано коефіцієнти наповненості у різні проміжки часу, що дозволило обґрунтувати потребу в оновленні розкладу. 2. Розроблено комплекс заходів щодо модернізації системи перевезень: оновлення графіка, збільшення частоти рейсів у години пік, впровадження сучасних засобів моніторингу. Проведено соціологічне опитування пасажирів для визначення рівня задоволеності транспортним обслуговуванням та врахування побажань у подальших рішеннях. Узагальнюючи, слід зазначити, що результати проведеного дослідження можуть бути використані для покращення транспортного обслуговування не лише на маршруті №?3А, але й у ширшому контексті – як зразок для вдосконалення перевезень у межах міста Львова та в інших урбанізованих регіонах України.

In the current context of rapid urban development and the growing mobility needs of the population, the rational organization of the passenger transportation system is becoming increasingly relevant. A high level of comfort, safety, and efficiency of public transport is a critical factor in ensuring the sustainable functioning of urban infrastructure. Due to the increasing population, the daily rise in passenger flows, and the growing load on the transport system, the improvement of existing routes and the implementation of innovative solutions in urban transportation are of particular importance. This bachelor’s qualification thesis is dedicated to the analysis and development of practical recommendations aimed at improving the organization of passenger transportation on urban bus route No. 3A in Lviv. The main objective of the study is to enhance the efficiency of the route’s operation by optimizing the timetable, improving passenger service, and ensuring rational vehicle utilization [1]. The study includes a comprehensive analysis of the current operational conditions of the route: characteristics of passenger flows, bus intervals, load density at different times of the day, and vehicle operation conditions were thoroughly examined. Statistical data were collected and analyzed, covering seasonal variations, days of the week, and peak hours. Modern methods of analysis, modeling, and data visualization were applied, which allowed for the identification of key issues in service organization and the development of realistic improvement scenarios [2]. A central component of the research is the development of revised schedule options aimed at reducing the intervals between trips during peak demand hours, thereby better distributing the passenger load along the route. The thesis proposes the implementation of intelligent passenger flow monitoring systems and the technical renewal of the vehicle fleet to improve service conditions. Considerable attention is also given to assessing the technical condition of the buses, driver working conditions, and adherence to work schedules [3]. The economic part of the research justifies the feasibility of implementing the proposed measures, taking into account associated costs, the anticipated increase in passenger flow, and the improvement of financial performance indicators. The results of the calculations confirm the economic viability of the proposed measures, allowing for increased profitability without significant cost escalation. The thesis addresses the following key tasks: 1. A detailed analysis of the specific features of route No. 3A was conducted, including stop characteristics, route length, timetable, and line load. The technical condition of the buses, working conditions of drivers, and quality of service from the passengers’ perspective were evaluated. Major issues were identified, such as irregular service intervals, bus overcrowding, and lack of comfort. Passenger load factors were calculated for various time periods, substantiating the need for schedule adjustments. 2. A set of measures for improving the transportation system was developed: timetable updates, increased frequency during peak hours, and implementation of modern monitoring tools. A passenger satisfaction survey was conducted to assess service quality and consider user suggestions in decision-making. In summary, the results of this research may be used not only to improve transportation on route No. 3A but also as a model for enhancing public transport services within the city of Lviv and in other urban areas across Ukraine.
Improving the passenger transportation process on route No. 3A in Lviv
Keywords: 6.275.03.03; міські перевезення; маршрут №?3А; оптимізація руху; пасажиропотік; інтервали; транспортна інфраструктура; Львів; urban transportation; route No. 3A; schedule optimization; passenger flow; intervals; transport infrastructure; Lviv