Проєкт міжміської автостанції в м. Золочів, Львівської обл. - Миклоши, Іштван Степанович; Mykloshy, Ishtvan Stepanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проєкт дизайну архітектури та середовища міжміської автостанції в місті Золочів розроблений з метою створення сучасного, зручного й функціонального транспортного вузла, що відповідає потребам мешканців міста та міжміських пасажирів. Основна концепція полягає в гармонійному поєднанні архітектурної естетики з практичністю, екологічністю та зручністю використання. У проєкті передбачено оновлення архітектурного образу автостанції, впровадження ефективного зонування простору: облаштування критих платформ для посадки й висадки пасажирів, комфортних зон очікування, сервісних та адміністративних приміщень. Особлива увага приділяється створенню безбар’єрного простору, доступного для всіх груп населення, включаючи людей з інвалідністю. Просторове планування враховує логістику руху транспорту, пішоходів, велосипедистів,атакож забезпечує зручне сполучення з міською інфраструктурою. Передбачено озеленення території, встановлення вуличних меблів, освітлення, систем відеонагляду та навігації. Архітектурні рішення базуються на принципах енергоефективності та сталого розвитку, із застосуванням сучасних матеріалів і технологій. Проєкт є прикладом комплексного підходу до оновлення транспортної інфраструктури невеликого міста з урахуванням урбаністичних, екологічних та соціальних викликів. Він може бути використаний як модель для розробки аналогічних об’єктів у регіонах України.

The design project of the intercity bus station architecture and environment in the city of Zolochiv aims to create a modern, convenient, and functional transportation hub that meets the needs of both city residents and intercity passengers. The main concept focuses on harmoniously combining architectural aesthetics with practicality, environmental friendliness, and user comfort. The project envisions updating the architectural image of the bus station and implementing effective spatial zoning: the arrangement of covered platforms for boarding and alighting, comfortable waiting areas, service and administrative facilities. Particular attention is paid to creating a barrier-free environment accessible to all population groups, including people with disabilities. Spatial planning considers the logistics of vehicle, pedestrian, and cyclist movement, while also ensuring convenient connectivity with the city infrastructure. The design includes landscaping, installation of street furniture, lighting, video surveillance systems, and navigation. Architectural solutions are based on energy efficiency and sustainability principles, utilizing modern materials and technologies. This project represents a comprehensive approach to upgrading transport infrastructure in a small city, addressing urban, environmental, and social challenges. It can serve as a model for the development of similar facilities in other regions of Ukraine.
Intercity bus station project in Zolochiv, Lviv region
Keywords: 6.191.00.00