Організація поточного утримання залізничної колії на основі натурних досліджень - Клубак, Дмитро Андрійович; Klubak, Dmytro Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі проведено комплексний аналіз організації та технічного забезпечення поточного утримання залізничної колії на прикладі дослідження геометричного стану кривої ділянки колії та стрілочного переводу. Особливу увагу приділено питанням забезпечення безпеки праці при виконанні натурних вимірювань і ремонтно-профілактичних робіт. В умовах інтенсивної експлуатації залізничної мережі забезпечення стабільності геометричних параметрів колії є ключовою умовою підвищення безпеки руху поїздів та ефективного використання інфраструктури. У роботі висвітлено сучасний підхід до оцінки технічного стану колії із застосуванням натурних вимірювань та сучасних методів обробки даних. Аналізовано стан кривих ділянок колії, які піддаються підвищеним динамічним навантаженням і потребують системного контролю. Проведено вимірювання параметрів стрілочного переводу, що має важливе значення для підтримання надійності стрілочних зон. На підставі проведених вимірювань встановлено, що технічний стан кривої ділянки та стрілочного переводу в цілому відповідає вимогам нормативної документації. Разом з тим, виявлено окремі відхилення параметрів, для усунення яких було заплановано і здійснено відповідні заходи з поточного утримання. Повторні вимірювання підтвердили ефективність проведених робіт. Окремим аспектом розглянуто питання охорони праці під час виконання робіт на колії. Проведено аналіз небезпечних і шкідливих виробничих факторів, що впливають на персонал, та запропоновано практичні заходи щодо мінімізації ризиків. Розглянуто порядок огородження місць виконання робіт 6 відповідно до вимог чинної Інструкції, а також застосування засобів індивідуального і колективного захисту. Отримані результати свідчать про необхідність системного підходу до поточного утримання залізничної колії, активного впровадження сучасних засобів контролю, дотримання вимог охорони праці та безпеки руху.. Об’єкт дослідження – геометричні параметри рейкової колії. Предмет дослідження – процеси натурного вимірювання геометричних параметрів залізничної колії та їх використання для організації поточного утримання. Мета дослідження – провести натурні вимірювання геометричних параметрів залізничної колії з метою організації її поточного утримання.

The paper presents a comprehensive analysis of the organization and technical support of routine railway track maintenance, based on the case study of the geometric condition assessment of a curved track section and a turnout. Special attention is given to occupational safety issues during field measurements and maintenance operations. In the context of intensive railway network operation, maintaining the stability of the track's geometric parameters is a key factor for improving train traffic safety and ensuring efficient infrastructure utilization. The study highlights a modern approach to assessing the technical condition of railway tracks through field measurements and advanced data processing methods. The condition of curved track sections, which are subject to increased dynamic loads and require systematic 7 monitoring, is analyzed. Geometric parameters of the turnout were also measured, which is essential for ensuring the reliability of turnout zones. Based on the measurements performed, it was determined that the technical condition of both the curved track section and the turnout generally meets the requirements of regulatory documents. However, some deviations in parameters were identified, for which appropriate maintenance actions were planned and implemented. Follow-up measurements confirmed the effectiveness of the performed maintenance. Occupational safety during track work is addressed as a separate aspect. An analysis of hazardous and harmful production factors affecting personnel was conducted, and practical measures for risk mitigation were proposed. The procedures for marking and protecting work areas according to the current regulations were examined, along with the application of personal and collective protective equipment. The results obtained emphasize the necessity of a systematic approach to routine railway track maintenance, active implementation of modern control technologies, and strict adherence to occupational safety and traffic safety requirements. Object of research: geometric parameters of railway track. Subject of research: processes of field measurement of the geometric parameters of railway track and their application for organizing routine maintenance. Objective of the research: to conduct field measurements of the geometric parameters of railway track in order to organize its routine maintenance.
Organization of railway track maintenance based on data surveys
Keywords: 6.273.00.03; кругова крива; перехідна крива; хорда; стрілочний перевід; поточне утримання; ремонт; circular curve; transition curve; chord; turnout; routine maintenance; repair