Системи соціальної підтримки для сімей з дітьми з інвалідністю в Україні - Педа, Дмитрій Олегович; Peda, Dmytrii Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Системи соціальної підтримки для сімей з дітьми з інвалідністю в Україні характеризуються багатокомпонентною структурою, що включає грошові виплати, реабілітаційні послуги. Державна соціальна політика забезпечує базовий рівень матеріальної підтримки через систему соціальних допомог та пільг, однак сучасні дослідження підкреслюють необхідність розвитку комплексного підходу до роботи з такими сім'ями. (Капська & Семигіна, 2018).. Психосоціальні аспекти функціонування сімей з дітьми з інвалідністю потребують особливої уваги з боку соціальних служб та спеціалістів з соціальної роботи. Матір дитини з інвалідністю страждає від відчуття провини перед дитиною, стає схильною до депресивних і тривожних станів та психосоматичних розладів, що потребує впровадження спеціалізованих інтервенцій та копінг-стратегій. Сучасні наукові підходи акцентують увагу на сімейно-орієнтованій моделі надання послуг, яка передбачає партнерство між професіоналами та сім'ями, розвиток ресурсів та сильних сторін родини. Реконструкція соціально-культурного оточення дітей і молоді означає організацію комунікації і дозвілля з ровесниками за місцем проживання, що є важливим компонентом соціальної інтеграції та реабілітації (Столярик & Семигіна, 2018). Об'єкт дослідження: системи соціальної підтримки для сімей з дітьми з інвалідністю в Україні. Предмет дослідження: теоретичні та практичні аспекти функціонування систем соціальної підтримки для сімей з дітьми з інвалідністю, механізми їх реалізації та шляхи вдосконалення в умовах сучасної України. Мета дослідження комплексний аналіз сучасного стану систем соціальної підтримки для сімей з дітьми з інвалідністю в Україні, визначення ефективності існуючих механізмів державної і недержавної допомоги, виявлення основних проблем у цій сфері та розробка науково обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення системи соціальної підтримки для забезпечення повноцінної інтеграції дітей з інвалідністю та підвищення якості життя їхніх сімей. Гіпотеза дослідження: Існуючі системи соціальної підтримки сімей з дітьми з інвалідністю в Україні є недостатньо ефективними та потребують удосконалення через впровадження адресного підходу та адаптацію успішних міжнародних практик, особливо в умовах воєнного стану. Результати дослідження: Дослідження систем соціальної підтримки для сімей з дітьми з інвалідністю в Україні виявило комплексний характер існуючих механізмів державної допомоги, які включають грошові виплати, реабілітаційні послуги та соціально-педагогічну підтримку. Теоретичний аналіз показав еволюцію концептуальних підходів від медичної до соціальної моделі інвалідності, що відображається у сучасній нормативно-правовій базі України та міжнародних стандартах. Емпіричне дослідження соціально-економічного становища сімей засвідчило наявність значних викликів у забезпеченні повноцінної соціальної інтеграції дітей з інвалідністю, включаючи недостатність фінансування, обмежену доступність спеціалізованих послуг та психологічні труднощі батьків. Аналіз державних програм та діяльності місцевих органів влади й неурядових організацій продемонстрував фрагментарність наявних ініціатив та потребу у координації зусиль різних суб'єктів. Порівняльний аналіз міжнародного досвіду дозволив ідентифікувати перспективні напрями розвитку національної системи соціальної підтримки, зокрема впровадження сімейно-орієнтованого підходу, розвиток інклюзивної освіти та створення комплексних центрів реабілітації. Розроблені рекомендації передбачають удосконалення законодавчої бази, підвищення кваліфікації фахівців соціальної сфери, створення міжвідомчої координації та залучення громадських організацій до процесу формування та реалізації соціальної політики щодо сімей з дітьми з інвалідністю.

The social support systems for families with children with disabilities in Ukraine are characterized by a multi-component structure, including monetary payments and rehabilitation services. State social policy ensures a basic level of material support through a system of social benefits and privileges; however, modern research emphasizes the need for a comprehensive approach to working with such families (Kapska & Semyhina, 2018). The psychosocial aspects of the functioning of families with children with disabilities require special attention from social services and social work professionals. A mother of a child with a disability often suffers from feelings of guilt, becomes prone to depressive and anxious states, and experiences psychosomatic disorders, which necessitate the implementation of specialized interventions and coping strategies. Modern scientific approaches emphasize a family-centered model of service provision, which involves partnership between professionals and families, the development of family resources, and strengths. The reconstruction of the socio-cultural environment of children and youth implies organizing communication and leisure with peers in their place of residence, which is an essential component of social integration and rehabilitation (Stolyaryk & Semyhina, 2018). Research object: social support systems for families with children with disabilities in Ukraine. Research subject: theoretical and practical aspects of the functioning of social support systems for families with children with disabilities, mechanisms of their implementation, and ways to improve them in the context of modern Ukraine. Research aim: a comprehensive analysis of the current state of social support systems for families with children with disabilities in Ukraine, evaluation of the effectiveness of existing mechanisms of state and non-state assistance, identification of key problems in this area, and development of scientifically grounded recommendations for improving the social support system to ensure the full integration of children with disabilities and improve the quality of life of their families. Research hypothesis: The existing social support systems for families with children with disabilities in Ukraine are insufficiently effective and require improvement through the implementation of a targeted approach and adaptation of successful international practices, especially under martial law conditions. Research results: The study of social support systems for families with children with disabilities in Ukraine revealed the complex nature of existing state assistance mechanisms, which include monetary payments, rehabilitation services, and socio-pedagogical support. Theoretical analysis showed the evolution of conceptual approaches from the medical to the social model of disability, reflected in Ukraine's modern legal framework and international standards. An empirical study of the socio-economic situation of families revealed significant challenges in ensuring full social integration of children with disabilities, including insufficient funding, limited access to specialized services, and psychological difficulties of parents. The analysis of state programs and the activities of local authorities and non-governmental organizations demonstrated the fragmentation of current initiatives and the need for coordination of efforts among different actors. A comparative analysis of international experience identified promising directions for the development of the national social support system, particularly the implementation of a family-centered approach, the development of inclusive education, and the creation of comprehensive rehabilitation centers. The developed recommendations include improving the legislative framework, enhancing the qualifications of social sector professionals, establishing interagency coordination, and involving civil society organizations in the process of forming and implementing social policy regarding families with children with disabilities.
Social support systems for families with children with disabilities in Ukraine
Keywords: 6.232.00.00; соціальна підтримка; діти з інвалідністю; сім'я; соціальні послуги; реабілітація; соціальна політика; соціальна робота; інклюзія; державна допомога; соціальний захист; особливі потреби; соціальна інтеграція; social support; children with disabilities; family; social services; rehabilitation; social policy; social work; inclusion; state assistance; social protection; special needs; social integration