Особливості функціювання префікса за- як засобу дієслівного термінотворення в «Російсько-українському словнику» (1924–33) - Матанцева, Анна (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Досліджено дієслівні словотвірні моделі із префіксом за- в «Російсько-українському словнику» за редакцією А. Кримського та С. Єфремова (1924–33), з огляду на актуальні проблеми сучасного термінознавства. Увагу зосереджено на специфічних рисах цього словника, причинах занепаду деяких словотвірних моделей, а також ролі цієї праці для відродження української термінологічної системи. Verbal derivational patterns with prefix за- occurring in the «Russian-Ukrainian Dictionary» (ed. by A. Krymsky and S. Yefremov, 1924–33) are considered in view of current terminological problems. Special attention is paid to the specific features of this Dictionary, the reasons for the depression of some derivational patterns, and the role of the Dictionary for the recovery of the inherent Ukrainian terminological systems.
Keywords: українська мова; лексикографія; «Російсько-український словник»; наукова мова; префіксальне словотворення; словотвірна модель; власне-видовий префікспрефікс; словотвірний префікс; Ukrainian language; lexicography; Rusian-Ukrainian Dictionary; scientific language; verbal word formation; derivational patterns; aspectual prefix; derivational prefix