Enhancement of technical and economic indicators of power-generating units of thermal power plants by eliminating flue gas recirculation - Кравець, Тарас; Мірошниченко, Євген; Капустянський, Андрій; Kravets, Taras; Miroshnychenko, Yevhen; Kapustianskyi, Andrii (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Котлоагрегати енергоблоків теплових електричних станцій України потребують модернізації або заміни у короткостроковій перспективі, що є важливим для енергетичної безпеки загальнодержавного рівня. Авторами визначено один із можливих варіантів покращення показників ефективності роботи вугільних котлоагрегатів та енергоблоків у цілому до значень, що перевищують проєктні. Таким варіантом покращення є відмова від технології застосування димових газів в якості сушильного та вентильованого агенту пилосистем та її заміна на пряме скидання газового потоку у паливню котла. Шляхом чисельних розрахунків досліджено зміну показників економічності та маневреності енергоблоків при заміні системи пилоприготування з кульовими барабанними млинами та сушінням вугілля димовими газами на схему з кільцево-кульовими млинами, що використовують як сушильно-вентильований агент гаряче повітря.

Boiler units at Ukrainian thermal power plants need to be modernized or replaced in the short run, as this is important for the national energy security. The authors determined one of possible ways to improve the efficiency indicators of coal-fired boiler units and power generating units as a whole up to the values exceeding the design ones. This variant of improvement consists in abandoning the technology of using flue gas as drying agent in pulverized coal systems and replacing it with direct discharge of the gas flow into the boiler furnace. Numerous computations were carried out to study the change of efficiency indicators and manoeuvrability of power generating units due to the replacement of the ball mill pulverizing system using flue gases for coal drying with the scheme including ball-andrace mills that use hot air as drying agent.
Покращення техніко-економічних показників енергоблоків теплових електростанцій шляхом відмови від рециркуляції димових газів
Keywords: маневреність; енергоблок; котел; пило система; вугілля; надлишок повітря; к. к. д; manoeuvrability; power generating unit; boiler; pulverized coal system; coal; excess air; energy conversion efficiency