Розвиток фізичних засад створення чутливих елементів термометрів опору та термоелектричних перетворювачів - Пашкевич , Володимир Зеновійович (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Дисертаційна робота присвячена розвитку фізичних засад термометрії, зокрема, створенню нових чутливих елементів термометрів опору і термоелектричних перетворювачів з покращеними метрологічними та експлуатаційними характеристиками з досліджених напівпровідникових матеріалів, встановленню основних закономірностей функцій перетворення чутливих елементів термоперетворювачів та розробленню принципів керування ними шляхом запровадженням сучасних методів моделювання властивостей, зокрема, лінійного методу приєднаних плоских хвиль (FLAPW) у межах теорії функціоналу густини (DFT), що розширює діапазон температурних вимірювань, підвищує точність та стабільність характеристик у діапазоні 4,2÷1300 К. The dissertation is devoted to the development of the physical principles of thermometry, in particular, the creation of new sensitive elements of resistance thermometers and thermoelectric converters with improved metrological and operational characteristics from the studied semiconductor materials, the establishment of the basic regularities of the functions of the conversion of sensitive elements of thermoconverters and the development of principles of their management by introducing modern methods of modeling properties, in particular, the linear method of attached plane waves (FLAPW) within the limits of density functional theory (DFT), which expands the range of temperature measurements, increases the accuracy and stability of characteristics in the range of 4,2÷1300 K.
Development of the physical principles of creating sensitive elements of resistance thermometers and thermoelectric converters
Keywords: чутливий елемент термоперетворювача (датчик температури), моделювання фізичних властивостей, інтерметаліди, термоелектрорушійна сила, електроопір, метрологічні характеристики, електрони, вакансії, вимірювання кінетичних властивостей та температури, термодинамічні властивості, кристалічна структура, електронна структура, теплопровідність,sensitive element of the thermoconverter (temperature sensor), modeling of physical properties, intermetallids, thermoelectromotive force, electrical resistance, metrological characteristics, electrons, vacancy, measurement of kinetic properties and temperature, thermodynamic properties, crystal structure, electronic structure, thermal conductivity; 621.36.136