Проект відділення виробництва пластифікатора на основі пропіленоксиду продуктивністю 320 т/рік - Дучак, Тарас Михайлович; Duchak, Taras Mykhailovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження цієї бакалаврської кваліфікаційної роботи є технологія одержання пластифікатора для полімерних матеріалів на основі пропіленоксиду й адипінової кислоти, що базується на реакції ацилювання адипінової кислоти пропіленоксидом. Завданням цього проекту є розрахунок матеріального та теплового балансів, складання технологічної схеми, проектування основних елементів апаратурного забезпечення для виробництва цієї речовини, а також їх компонування на плані цеху. Метою роботи є проектування актуального виробництва біс(2- гідроксипропіл) адипінату (пластифікатора). У першому розділі даної роботи проведено огляд наукової та методичної літератури. Другий розділ містить повну характеристику вихідної сировини та продуктів. У третьому розділі описано матеріальні розрахунки основних стадій процесу виробництва. Четвертий розділ складається з опису технологічної схеми та її креслення. У п’ятому розділі наведено технологічний розрахунок обладнання та його специфікацію, а в шостому — норми проведення технологічного процесу. Сьомий розділ містить опис розрахунків теплового балансу. Восьмий присвячено розрахунку основного апарата з перемішуючим пристроєм. Дев’ятий розділ включає компонування обладнання цеху. У десятому розділі наведено всі необхідні норми з охорони праці, які забезпечують роботу персоналу під час виконання різних етапів виробничого процесу, а одинадцятий розділ присвячено економічній частині і у ньому висвітлюються показники, розрахунок і значення яких слугують обґрунтуванням рентабельності спроектованого виробництва на ринку нашої держави.

The object of research in this bachelor's qualification work is the technology for obtaining a plasticizer for polymer materials based on propylene oxide and adipic acid, which is based on the acylation reaction of adipic acid with propylene oxide. The aim of this project is to develop material and thermal balances, a technological scheme, design of the main elements of process equipment to produce this substance, as well as their layout within the workshop plan. The purpose of the work is to design a modern production process for bis(2-hydroxypropyl) adipate (a plasticizer). The first chapter of this work presents a review of scientific and methodological literature. The second chapter contains a comprehensive description of the raw materials and products. The third chapter provides material calculations for the main stages of the production process. The fourth chapter consists of a description of the technological scheme and its drawing. The fifth chapter presents the technological calculation of the equipment and it's specification, and the sixth — standards for conducting the technological process. The seventh chapter includes thermal balance calculations. The eighth chapter is dedicated to the calculation of the main apparatus with a mixing device. The ninth chapter contains the layout of the workshop equipment. The tenth chapter outlines all the necessary occupational safety standards required to ensure the safety of personnel during the various stages of the production process. The economic section highlights the indicators, calculations, and values that serve as justification for the profitability of the designed production within the domestic market.
Project of a section of manufacturing a propylene oxide-based plasticizer with an annual productivity of 320 tonnes
Keywords: 6.161.00.00