Модифікація сімейних відносин в умовах воєнного часу в сучасній Україні - Лук'янець, Катерина Олександрівна; Lukianets, Kateryna Oleksandrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Катерина ЛУК’ЯНЕЦЬ, Лариса КЛИМАНСЬКА (науковий керівник). Модифікація сімейних відносин в умовах воєнного часу в сучасній Україні. Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет « Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація Повномасштабна війна в Україні спричинила масштабні соціальні зміни, зокрема у сфері сімейних відносин. Зміни стосуються трансформації сімейних ролей, психологічного клімату в сім’ї, емоційної близькості та адаптаційних механізмів. Війна змінила динаміку щоденного життя, емоційні зв’язки, структуру обов’язків. У таких умовах вивчення трансформації сімейних відносин є важливим як для наукового розуміння змін, так і для пошуку ефективних способів підтримки родин у період кризи та в процесі відновлення. Об’єкт дослідження(за критерієм носія проблеми): сім’ї в Україні під час війни. Об’єкт дослідження (за критерієм загальної проблеми): сімейні відносини в умовах воєнного часу в Україні. Предмет дослідження: зміни у структурі та динаміці сімейних відносин в умовах воєнного часу в Україні Мета дослідження: на основі вивчення наукової літератури і проведеного дослідження з’ясувати внутрішні зміни у сімейних відносинах в умовах воєнного часу в Україні для розуміння механізмів адаптації сім’ї до кризових обставин. Результат дослідження: у першому розділі розглянуто сім’ю як предмет наукового аналізу в соціогуманітарних науках, зокрема з боку соціології, психології, педагогіки, права та культурології. Особлива увага була приділена аналізу соціальних ролей у родині та їх змін під впливом соціальних трансформацій. Другий розділ зосереджувався на дослідженні війни як чинника соціально-психологічних і структурних зсувів у родинному середовищі. У третьому розділі представлено власне емпіричне дослідження на основі глибинного аналізу інтерв’ю з членами родин військових.

Kateryna LUK'YANETS, Larysa KLYMANSKA (supervisor). Modification of family relations in wartime conditions in modern Ukraine. Bachelor's qualification work. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2024. Extended abstract The full-scale war in Ukraine has caused large-scale social changes, in particular in the sphere of family relations. The changes concern the transformation of family roles, the psychological climate in the family, emotional closeness and adaptation mechanisms. The war has changed the dynamics of daily life, emotional ties, and the structure of responsibilities. In such conditions, the study of the transformation of family relations is important both for the scientific understanding of the changes and for the search for effective ways to support families during the crisis and in the recovery process. The object of the study (according to the criterion of the bearer of the problem): families in Ukraine during the war. Object of research (according to the criterion of the general problem): family relations in wartime conditions in Ukraine . The subject of the study: changes in the structure and dynamics of family relations in wartime conditions in Ukraine The purpose of the study: based on the study of scientific literature and the conducted research, to clarify internal changes in family relations during wartime in Ukraine in order to understand the mechanisms of family adaptation to crisis circumstances. Research result: the first section examines the family as a subject of scientific analysis in the social and human sciences, in particular from the perspective of sociology, psychology, pedagogy, law and cultural studies. Special WARNING was assigned analysis social roles in the family and their changes under influence social transformations . The second section focused on research war as a factor socio-psychological and structural shifts in family environment . In the third The section presents the actual empirical research based on deep analysis interviews with members of military families .
Modification of family relations in wartime conditions in modern Ukraine
Keywords: 6.054.00.00; сім'я; війна; соціальні ролі; внутрішньосімейні відносини; адаптація; family; war; social roles; intrafamily relations; adaptation