Громадська участь як фактор ефективного врядування і зміцнення демократій в умовах системних змін - Мазовіта, Андрій; Mazovita, Andrii (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
У сучасному світі участь громадян у діяльності органів публічної влади набуває дедалі важливішого значення. Це зумовлено глобальними соціальними, економічними і політичними змінами, які породжують як нові виклики, так і нові можливості для сучасних демократій. Практика західних країн показує, що залучення громадськості до роботи органів публічної влади сприяє ефективному врядуванню. Сучасний розвиток окремих меха- нізмів демократії участі є фактичним визнанням недостатності механізмів, якими оперує представницька демократія, свідченням того, що чинні механізми потребують допов- нення і істотного розширення. В контексті глобальних змін, участь громадян у державному управлінні є критично важливою. Вона дає змогу забезпечити прозорість роботи і підзвітність органів державної влади, посилити соціальну згуртованість, уникнути виникнення конфліктів між владою і народом за допомогою ведення постійного продуктивного діалогу. Незважаючи на її численні переваги, маємо визнати, що громадська участь у діяльності органів публічної влади усе ще потребує підвищення рівня громадянської освіти, забезпечення відкритості та доступності державних органів, розвитку широкого спектру механізмів участі. Досліджуючи питання взаємин влади і громадськості через фактор участі, кон- статуємо, що громадянське суспільство – основа демократичної держави. Водночас взаємодія держави і суспільства балансує поміж двома принципово відмінними площи- нами. З одного боку, громадянське суспільство не існує поза державою, перебуває з нею у відносинах постійного діалогу і співпраці, де держава обмежує себе на користь суспільст- ва. З другого боку, державна влада протиставляється громадянському суспільству, поступово відокремлюючись від народу і набуваючи окремих рис антагоніста. В цьому аспекті виникає ризик узурпації влади, де під контроль беруться усі сфери суспільного життя. Допомогти розв’язати проблему може добре продумане, збалансоване законо- давство, правова активність громадян, розбудова і постійне зміцнення демократичних інституцій.

In the modern world, citizens’ participation in the activities of public authorities is becoming increasingly significant. This is driven by global social, economic, and political changes, which generate both new challenges and new opportunities for contemporary democracies. The experience of Western countries demonstrates that public engagement in the work of public authorities contributes to effective governance. The modern development of various participatory democracy mechanisms acknowledges the insufficiency of representative democracy alone, highlighting the need to supplement and significantly expand existing mechanisms.In the context of global changes, citizens’ participation in public administration is critically important. It ensures transparency and accountability of government institutions, strengthens social cohesion, and prevents conflicts between the government and the people by fostering continuous and productive dialogue. Despite its numerous advantages, public participation in governmental activities still requires improvements in civic education, greater openness and accessibility of state institutions, and the development of a wide range of participatory mechanisms. Analyzing the relationship between government and the citizens through the lens of participation, we affirm that civil society is the foundation of a democratic state. However, the interaction between the state and society balances between two fundamentally different dimensions. On the one hand, civil society does not exist outside the state but engages in an ongoing dialogue and cooperation, where the state limits its power in favor of society.On the other hand, state power can distance itself fromcivil society, gradually becoming antagonistic to the people. In this regard, there is a risk of power usurpation, where all spheres of public life are brought under state control. A well-thought-out, balanced legal framework can help address this issue, alongside civic legal activism and the continuous strengthening of democratic institutions.
Public participation as a factor for effective governance and strengthening democracies in the context of systemic changes
Keywords: громадська участь; демократія; розвиток суспільства; права лю- дини; демократія участі; правова активність; громадянське суспільство; громадянська освіта; правова культура; відкритість органів публічної влади; citizens’ participation; democracy; development of society; human rights; participatory democracy; legal activism; civil society; civic education; legal culture; openness of public authorities; 340; 342; 316.334.3