Розважальна журналістика як складова журналістики дозвілля: тенденції розвитку галузі в Україні - Шокало, Діана Віталіївна; Shokalo, Diana Vitaliivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою роботи було дослідити специфіку та сучасні тенденції розвитку розважальних медіапрограм на прикладі шоу «Хто зверху?», «Танці з зірками», «МастерШеф». У даній бакалаврській роботі представлені теоретичні та практичні аспекти функціонування розважальної журналістики в структурі сучасних засобів масової інформації. Розкрито поняття «журналістика дозвілля», її функції та особливості, а також визначено місце розважального контенту у вітчизняному медіапросторі. Проаналізовано основні характеристики та жанрово-тематичні особливості розважальної журналістики, визначено відмінності від інших типів журналістики. Окрему увагу приділено впливу цифрових технологій на формати подачі, доступність і споживання розважального контенту. Викристалізовано проблеми, зокрема етичного характеру, що виникають у процесі створення розважального продукту. Здійснено порівняльний аналіз популярних українських розважальних програм, виявлено ключові елементи їхньої успішності та впливу на аудиторію.

The aim of the thesis was to explore the specifics and current development trends of entertainment media programs using the examples of the shows “Khto zverkhu?”, “Tantsi z zirkamy”, “MasterChef”. This thesis presents both theoretical and practical aspects of how entertainment journalism functions within the structure of modern mass media. It explores the concept of "leisure journalism," its functions and characteristics, and defines the role of entertainment content in the Ukrainian media landscape. The study analyzes the main features and genre-thematic specifics of entertainment journalism, distinguishing it from other types of journalism. Special attention is given to the impact of digital technologies on content formats, accessibility, and the consumption of entertainment media. The research also highlights several issues, particularly ethical ones, that arise in the process of creating entertainment content. A comparative analysis of popular Ukrainian entertainment programs was conducted, identifying key elements of their success and their influence on audiences.
Entertainment journalism as a component of leisure journalism: trends in the development of the industry in Ukraine
Keywords: 6.061.00.00; розважальна журналістика; журналістика дозвілля; медіатенденції; контент-аналіз; аудиторія; цифрові платформи; рейтинг розважальних програм; соціальні медіа; entertainment journalism; leisure journalism; media trends; content analysis; audience; digital platforms; entertainment program ratings; social media