Особливості становлення і розвитку бюджетного законодавства України - Бліхар, Марія; Бурбило, Галина; Blikhar, Mariia; Burbylo, Galyna (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Розглянуто процес становлення бюджетного законодавства України; виокремлено та обґрунтовано періодизацію формування бюджетного законодавства. Простежено процес удосконалення бюджетного законодавства. Визначено основні недоліки сучасної системи бюджетного законодавства, а також запропоновано способи їх усунення. Окрім того, подано широкий історичний та концептуальний огляд еволюції законодавчих ролей у формуванні бюджетного законодаства та оцінку потенційних наслідків розширення ролей законодавчих органів. Обґрунтовано, що у дискурсі формування бюджетного законодавства існує чимало досі не вирішених теоретико-практичних проблем, які істотно впливають на ефективність бюджетної системи держави. Ці проблеми вказують на недостатне вивчення теоретичних засад бюджетного законодавства, адже основним фактором є те, що завдяки бюджетному законодавству регулюються бюджетні відносини, які є вагомою ланкою для нормального функціонування громадян і держави загалом. Тому актуалізується дослідження бюджетного законодавства в сучасних межах його формування. Це дасть змогу виявити та вирішити нагальні проблеми, запропонувати напрями подальшого вдосконалення. Запропоновано вивчення передумов формування бюджетного законодавства. Доведено, що нормативно-правові акти бюджетного законодавства, які діяли на території українських земель у межах сучасної України, приймали різні суб’єкти. Такі документи мали різну юридичну силу й завдання та оновлювалися залежно від розвитку бюджетних відносин. Особливу увагу приділено правовим основам формування бюджету, з’ясуванню правил його складання і виконання, основним принципам бюджетного процесу тощо. Систематизовано ієрархію нормативних актів, що стосувалися бюджетної сфери. Доведено, що норми, які регулюватимуть певні, зокрема бюджетні, відносини, необхідно оновлювати відповідно до потреб людства.

The article considers the process of formation of the budget legislation of Ukraine; the periodization of the formation of budget legislation is singled out and substantiated. The process of improving budget legislation has been followed. The main shortcomings of the modern system of budget legislation are identified, as well as ways to eliminate them. In addition, a broad historical and conceptual overview of the evolution of legislative roles in the formation of budget legislation and an assessment of the potential consequences of expanding the roles of the legislature are presented. It is substantiated that in the discourse of budget legislation formation there are many still unresolved theoretical and practical problems that significantly affect the efficiency of the state budget system. These problems point to the insufficient study of the theoretical foundations of budget legislation, because the main factor is that budget legislation regulates budget relations, which are an important link for the proper functioning of citizens and the state as a whole. There fore the research of the budgetary legislation in modern limits of its formation is actualized. This will allow you to identify and solve urgent problems, suggest areas for further improvement. The study of preconditions of formation of the budget legislation is offered. It is proved that the normative-legal acts of the budget legislation, which operated on the territory of the Ukrainian lands within the limits of modern Ukraine, were adopted by different subjects. Such documents had different legal force and tasks and were updated depending on the development of budgetary relations. Particular attention is paid to the legal basis for budget formation, clarification of the rules of its preparation and implementation, the basic principles of the budget process, etc. The hierarchy of normative acts related to the budget sphere is systematized. It is stated that the norms that will regulate certain, in particular budgetary, relations, need to be updated in accordance with the needs of mankind.
Features of formation and development budget legislation of Ukraine
Keywords: Бюджетний кодекс України; бюджет; принципи бюджетної системи України; Бюджетна декларація; бюджетне законодавство; право; Budget Code of Ukraine; budget; principles of the budget system of Ukraine; Budget Declaration; budget legislation; law; 347.73