Дослідження комфортності поїздок пасажирів на трамвайних маршрутах у м. Львові - Пронько, Олег Васильович; Pronko, Oleh Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Комфортність поїздок у міському трамвайному транспорті є ключовим чинником, що впливає на задоволеність пасажирів та ефективність громадського транспорту загалом. У сучасних дослідженнях комфорт розглядається як багатогранне поняття, яке охоплює фізичні, психологічні та організаційні аспекти. Згідно з дослідженням Roncoli та співавт. [1], одним із важливих факторів є уникнення перевантаження трамваїв, що стало особливо актуальним у постпандемічний період. Вони запропонували метод оцінки комфортності на основі неповних даних автоматичного підрахунку пасажирів, що дозволяє оперативно виявляти проблемні ділянки маршрутів. Інше дослідження, проведене Wawryszczuk та ін. [2], акцентує увагу на впливі вібрацій, температурного режиму та освітлення на комфорт пасажирів у метро. Вони виявили, що горизонтальні вібрації мають значний вплив на зниження рівня комфортності, що може бути релевантним і для трамвайного транспорту. Крім того, дослідження Kokalan та Tutan [3] розробили шкалу задоволеності пасажирів громадським транспортом, яка враховує такі аспекти, як комфорт, безпека, доступність та вартість проїзду. Ця шкала може бути адаптована для оцінки трамвайних маршрутів у Львові. У контексті технічних аспектів, дослідження, представлене на конференції IAVSD 2023 [4], виявило, що аномальна комфортність поїздок у низькопідлогових трамваях може бути спричинена великою амплітудою нерівностей колії та низькою еквівалентною конічністю контакту колеса з рейкою. Вони запропонували технічні заходи для покращення комфортності, такі як зменшення жорсткості вторинної підвіски та модифікація конструкційних параметрів вагонів. Таким чином, аналіз сучасної літератури свідчить про необхідність комплексного підходу до оцінки комфортності поїздок у трамвайному транспорті, що враховує як технічні, так і суб'єктивні чинники. Це особливо актуально для міст з розвиненою трамвайною мережею, таких як Львів, де результати таких досліджень можуть сприяти покращенню якості обслуговування пасажирів. Об’єкт дослідження – процес надання транспортних послуг пасажирам міського електричного транспорту (трамвая) у місті Львові. Предмет дослідження – показники комфортності пасажирських перевезень на трамвайних маршрутах Львова, зокрема фактори, що впливають на суб’єктивне та об’єктивне сприйняття комфорту пасажирами.. Мета дослідження: аналіз та оцінка рівня комфортності поїздок на трамвайних маршрутах у м. Львові з метою виявлення факторів, що знижують якість перевезень, та розроблення рекомендацій щодо її покращення.

The comfort of urban tram travel is a key factor influencing passenger satisfaction and the efficiency of public transport in general. In modern studies, comfort is considered as a multifaceted concept that encompasses physical, psychological and organizational aspects. According to the study by Roncoli et al. [1], one of the important factors is the avoidance of tram congestion, which has become especially relevant in the post-pandemic period. They proposed a method for assessing comfort based on incomplete data from automatic passenger counting, which allows for the rapid identification of problem areas on routes. Another study by Wawryszczuk et al. [2] focuses on the influence of vibrations, temperature and lighting on passenger comfort in the metro. They found that horizontal vibrations have a significant impact on reducing comfort levels, which may also be relevant for tram transport. In addition, the study by Kokalan and Tutan [3] developed a scale for passenger satisfaction with public transport, which takes into account aspects such as comfort, safety, accessibility and cost of travel. This scale can be adapted for the assessment of tram routes in Lviv. In the context of technical aspects, a study presented at the IAVSD 2023 conference [4] found that the abnormal comfort of trips in low-floor trams can be caused by a large amplitude of track irregularities and a low equivalent conicity of the wheel-rail contact. They proposed technical measures to improve comfort, such as reducing the stiffness of the secondary suspension and modifying the structural parameters of the cars. Thus, the analysis of the current literature indicates the need for a comprehensive approach to the assessment of the comfort of trips in tram transport, which takes into account both technical and subjective factors. This is especially relevant for cities with a developed tram network, such as Lviv, where the results of such studies can contribute to improving the quality of passenger service. The object of research - the process of providing transport services to passengers of urban electric transport (tram) in the city of Lviv. Subject of the study - the comfort indicators of passenger transportation on tram routes in Lviv, in particular, factors that affect the subjective and objective perception of comfort by passengers. The purpose of the study: analysis and assessment of the level of comfort of trips on tram routes in Lviv in order to identify factors that reduce the quality of transportation and develop recommendations for its improvement.
Study of passenger ride comfort on tram routes in Lviv
Keywords: 3.275.03.04; – громадський транспорт; комфортність; анкетування; маршрути; - public transport; comfort; questionnaire; routes