Використання навчання з підкріпленням для створення автопілоту на прикладі робота-пилососа - Сидорук, Михайло Володимирович (Національний університет «Львівська політехніка», 2023)
Бакалаврська кваліфікаційна робота виконана студентом групи КН-412 Сидоруком Михайлом Володимировичем. Тема роботи «Використання навчання з підкріпленням для створення автопілота на прикладі робота-пилососа». Робота направлена на здобуття ступеня бакалавра за спеціальністю 122 «Комп’ютерні науки». Метою дипломної роботи є написання програми, яка зможе на основі інформації про навколишнє середовище будувати оптимальний шлях для робота пилососа на карті використовуючи алгоритми навчання з підкріпленням. Об’єктом дослідження є алгоритми навчання з підкріпленням, за допомогою яких агент може створювати оптимальну політику в певному середовищі на прикладі задачі максимального покриття. В ході виконання дипломної роботи було розроблено програми, одна з яких будує оптимальний шлях в кімнаті таким чином, щоб пройти усі доступні сектори, а інша дозволяє підтримувати великий відсоток чистоти в кімнаті при мимовільному забрудненні секторів у реальному часі. The bachelor's qualification work was completed by the student of the KN-412 group Mykhailo Volodymyrovych Sydoruk. The topic of the work is "Using reinforcement learning to create an autopilot using the example of a robot vacuum cleaner." The work is aimed at obtaining a bachelor's degree in the specialty 122 "Computer Science". The aim of the thesis is to write a program that will be able, based on information about the environment, to build the optimal path for the robot vacuum cleaner on the map using reinforcement learning algorithms.
Using reinforcement learning to create an autopilot using the example of a robot vacuum cleaner
Keywords: навчання з підкріпленням, Q-навчання, глибоке Q-навчання, Марківський процес, нейронні мережі.