Розроблення крану-маніпулятора вантажного автомобіля вантажністю 2500 кг - Федина, Любомир Ігорович; Fedyna, Liubomyr Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бакалаврська кваліфікаційна робота складається зі вступу, огляду різних конструкцій кранів-самонавантажувачів, які зустрічаються на вантажних автомобілях, розділу з розрахунку елементів крану-маніпулятора, висновку до роботи, списку літератури, додатків, які містять розділи з економіки та охорони праці, специфікацій до креслень. Графічна частина містить аркуші загального виду автомобіля зі змонтованим краном, загального виду крану-маніпулятора, складальне креслення гідроциліндра, аркуш деталювання. У першому розділі описано переваги обладнання вантажних автомобілів автокранами. Дається розгорнутий аналіз типів автокранів для вантажних автомобілів, основні вимоги до їх конструкцій. Описано конструкцію спроектованого крану та подано його схему та принцип роботу і особливості експлуатації. У другому розділі роботи розраховано максимальну висоту підняття вантажу краном, максимальний виліт стріли крану, максимальне зусилля, яке може реалізувати гідроциліндр підьому. Виконано розрахунок основних характеристик гідросистеми крану: визначено продуктивність гідравлічної помпи, потужність, яку потрібно підвести до помпи, місткість гідробаку, товщину стінок гідравлічних магістралей. Проведено розрахунок гідроциліндру: визначено діаметр поршня і штоку, розрахунок корпусу гідроциліндра на міцність та стійкість. Усі виконані розрахунки підтвердили, що розроблена конструкція крану є працездатною та надійною. У розділі з економіки обгрунтовано доцільність встановлення автокранів на шасі вантажних автомобілів за допомогою комплексного показника якості нового агрегату, розрахована повна собівртість випуску продукції, необхідні планові затрати для підготовки виробництва та заробітна плата працівників та величину непрямих витрат. У розділі з охорони праці наведено план заходів із безпечної експлуатації та ремонту мобільного крану. Описано техніку безпеки при навантажувально-розвантажувальних роботах, заходи з пожежної безпеки.

The bachelor's qualification work consists of an introduction, a review of various designs of self-loading cranes found on trucks, a section on the calculation of crane-manipulator elements, a conclusion to the work, a list of references, appendices containing sections on economics and labor protection, specifications for drawings. The graphic part contains sheets of a general view of a truck with a mounted crane, a general view of a crane-manipulator, an assembly drawing of a hydraulic cylinder, a detailing sheet. The first section describes the advantages of equipping trucks with truck cranes. A detailed analysis of the types of truck cranes for trucks is given, the main requirements for their structures. The design of the designed crane is described and its scheme and principle of operation and features of operation are presented. In the second section of the work, the maximum height of lifting the load by the crane, the maximum reach of the crane boom, the maximum force that the lifting hydraulic cylinder can realize are calculated. The main characteristics of the crane hydraulic system are calculated: the performance of the hydraulic pump is determined, the power that must be supplied to the pump, the capacity of the hydraulic tank, the thickness of the walls of the hydraulic lines. The hydraulic cylinder is calculated: the diameter of the piston and rod is determined, the calculation of the hydraulic cylinder body for strength and stability is performed. All calculations performed confirmed that the developed crane design is functional and reliable. The economics section substantiates the feasibility of installing truck cranes on truck chassis using a comprehensive quality indicator of the new unit, calculates the full cost of production, necessary planned costs for production preparation and employee wages, and the amount of indirect costs. The occupational safety section provides a plan of measures for the safe operation and repair of a mobile crane. Safety precautions during loading and unloading operations, fire safety measures are described.
Development of a truck crane with a load capacity of 2500 kg
Keywords: 6.133.00.00; вантажний автомобіль; мобільний кран-маніпулятор; навантажувально-розвантажувальні роботи; truck; mobile crane-manipulator; loading and unloading operations