Дизайн архітектури виставкового центру сучасного мистецтва на вул. Замарстинівська у м. Львові - Марич, Іванна Іванівна; Marych, Ivanna Ivanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Суть проєкту – створити інноваційний виставковий центр сучасного мистецтва на вулиці Замарстинівська у місті Львові, враховуючи потреби митців, відвідувачів та нормативи щодо експлуатаційної ефективності об’єкта. Головним пріоритетом є формування зручного, безпечного та творчого простору для організації художніх подій та культурного дозвілля. Розробка передбачає влаштування просторих галерейних приміщень, творчих майстерень, зон для проведення креативних майстер-класів. Важливою складовою стане створення громадського простору з кав’ярнею, сувенірною крамницею та зоною відпочинку. Архітектура об’єкта буде поєднувати сучасні технології з використанням скла, металу та натуральних матеріалів, створюючи естетично виразний та функціональний комплекс. Визначено проблеми нестачі культурних просторів на ділянці проєктування та обґрунтовано потребу в будівництві сучасного виставкового центру, який стане осередком мистецького життя міста. Розглянуто фінансову виправданість реалізації, потенційні джерела доходу, включаючи оренду комерційних площ та організацію заходів, а також можливі виклики. Запропоновано інноваційні планувальні, архітектурні та конструктивні рішення із застосуванням новітніх технологій та матеріалів.

The essence of the project is to create an innovative exhibition center of contemporary art on Zamarstynivska Street in Lviv, taking into account the needs of artists, visitors and standards for the operational efficiency of the facility. The main priority is the formation of a convenient, safe and creative space for organizing artistic events and cultural leisure. The development involves the arrangement of spacious gallery spaces, creative workshops, areas for holding creative master classes. An important component will be the creation of a public space with a cafe, souvenir shop and recreation area. The architecture of the facility will combine modern technologies with the use of glass, metal and natural materials, creating an aesthetically expressive and functional complex. The problems of the lack of cultural spaces in the design area were identified and the need for the construction of a modern exhibition center, which would become the center of the city's artistic life, was substantiated. The financial feasibility of the implementation, potential sources of income, including the rental of commercial space and the organization of events, as well as possible challenges were considered. Innovative planning, architectural and constructive solutions using the latest technologies and materials were proposed.
Architecture design of the exhibition center for contemporary art on Zamarstynivska street in Lviv
Keywords: 6.191.00.00