Розроблення конструкції стрічкового конвеєра з комбінованою трасою - Кавф, Данило Ярославович; Kavf, Danylo Yaroslavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота складається з вступу, технологічної, конструкторської та економічної частин, розділу охорони праці. Приводяться література та додаток. Об’єкт дослідження – стрічковий конвеєр з комбінованою трасою підйомного типу. Предмет дослідження – розрахунок та проектування стрічкового конвеєра з комбінованою трасою. Метою бакалаврської роботи є розроблення конструкції стрічкового конвеєра з комбінованою трасою. Конвеєрні системи широко використовуються в різних сферах промисловості та господарської діяльності для переміщення вантажів із різними характеристиками — за формою, фізичним станом і масою. Існує велика кількість типів конвеєрів, які можна класифікувати за різноманітними критеріями. У межах цієї бакалаврської кваліфікаційної роботи розглядається один із найпоширеніших варіантів — стрічковий конвеєр. Його конструкція вирізняється простотою і включає основні елементи: приводний механізм, несучу раму, систему роликів і стрічку, що виконує функцію транспортера. Стрічкові конвеєри стали популярними завдяки безперервному режиму роботи, високій ефективності, надійності, простоті обслуговування та здатності транспортувати вантажі на значні відстані. Вони придатні як для переміщення сипких матеріалів у гірничій, металургійній, аграрній галузях і виробництві будматеріалів, так і для транспортування штучних вантажів — у портах, на складах, аеродромах. Їх застосовують як автономно, так і в складі технологічного обладнання для завантаження чи перевантаження матеріалів. В технологічній частині наведено класифікації конвеєрів в аспекті застосування, критерії вибору конвеєра з метою інтеграції до виробничого процесу, типи тягових елементів конвеєрів, В конструкторській частині проведено загальний розрахунок комбінованого стрічкового конвеєра підйомного типу (розрахунок загальної теоретичної продуктивності комбінованого стрічкового конвеєра підйомного типу, обчислення ширини стрічки розроблюваного конвеєра, визначення параметрів роликових опор комбінованого стрічкового конвеєра підйомного типу, вибір коефіцієнтів опору рухові стрічки конвеєра при його експлуатації вздовж траси конвеєра), тяговий розрахунок комбінованого стрічкового конвеєра підйомного типу, розрахунок параметрів барабанів приводу та натягу стрічкового конвеєра, вибір параметрів приводу розроблюваного стрічкового конвеєра, перевірку розроблюваного конвеєра на самогальмування, розрахунок окремих елементів барабану приводу комбінованого стрічкового конвеєра, розрахунок окремих елементів барабану приводу комбінованого стрічкового конвеєра, розрахунок елементів барабана натягу розроблюваного конвеєра. Також розраховано економічний ефект від впровадження стрічкового конвеєра з комбінованою трасою у виробництво, розроблено заходи з охорони праці при роботі з конвеєром. В графічній частині проекту приведені: загальний вид стрічкового конвеєра, складальні вузли конвеєра, деталювання його елементів, специфікації до складальних креслень. Ключеві слова: стрічковий конвеєр, стрічка, насипний вантаж, роликові опори, траса, тяговий розрахунок, барабан приводу, барабан натягу.

The work consists of an introduction, technological, design and economic parts, a section on labor protection. Literature and appendix are provided. The object of research is a belt conveyor with a combined lifting track. The subject of research is the calculation and design of a belt conveyor with a combined track. The purpose of the bachelor's thesis is to develop the design of a belt conveyor with a combined track. Conveyor systems are widely used in various industries and business activities to move goods with different characteristics - in shape, physical condition and weight. There are a large number of types of conveyors that can be classified according to various criteria. In this bachelor thesis, one of the most common variants is considered - the belt conveyor. Its design is simple and includes the main elements: a drive mechanism, a supporting frame, a roller system, and a belt that serves as a conveyor. Belt conveyors have become popular due to their continuous operation, high efficiency, reliability, ease of maintenance, and ability to transport goods over long distances. They are suitable for moving bulk materials in the mining, metallurgical, agricultural, and building materials industries, as well as for transporting piece goods in ports, warehouses, and airfields. They are used both independently and as part of technological equipment for loading or reloading materials. The technological part of the paper describes the classification of conveyors in terms of application, the criteria for selecting a conveyor for integration into the production process, and the types of traction elements of conveyors, In the design part, a general calculation of the combined belt conveyor of the lifting type was carried out (calculation of the total theoretical capacity of the combined belt conveyor of the lifting type, calculation of the belt width of the developed conveyor, determination of the parameters of the roller supports of the combined belt conveyor of the lifting type, selection of the coefficients of resistance to the conveyor belt during its operation along the conveyor route), traction calculation of a combined hoist-type belt conveyor, calculation of the parameters of the drive and tension drums of the belt conveyor, selection of the drive parameters of the developed belt conveyor, testing of the developed conveyor for self-braking, calculation of individual elements of the drive drum of the combined belt conveyor, calculation of individual elements of the drive drum of the combined belt conveyor, calculation of elements of the tension drum of the developed conveyor. Also, the economic effect of the introduction of a belt conveyor with a combined route into production was calculated, and labor protection measures were developed for working with the conveyor. The graphic part of the project contains: general view of the belt conveyor, assembly units of the conveyor, details of its elements, specifications for assembly drawings.
Development of the design of a belt conveyor with a combined route
Keywords: 6.133.00.00; belt conveyor; belt; bulk cargo; roller bearings; route; traction calculation; drive drum; tension drum