Особливості застосування DІR Floortime як базової моделі сприяння соціальному розвитку дитини з інвалідністю - Ганин, Марта Ігорівна; Hanyn, Marta Ihorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Соціальний розвиток дитини з інвалідністю – це здатність дитини спілкуватися, співпрацювати разом з дітьми і дорослими, а також оволодіння соціальними нормами, і є ключовим принципом соціалізації та формування соціальної компетентності через спільну взаємодію та комунікацію [1]. Від немовляти формування соціального розвитку відбувається через дослідження світу (природнього середовища) та гру спершу самостійно, далі паралельна гра та групові ігри. Метод DIR Floortime базується на трьох основних принципах – природнє середовище у якому формуються стосунки, функціонально емоційний розвиток дитини через інтерактивну гру та урахування відмінностей кожної дитини [4; 5]. Одніє з можливостей соціального розвитку дитини з інвалідністю є програма соціальної послуги денний догляд. Оцінювання індивідуальних потреб, що відповідають міжнародній класифікації функціональних можливостей для дітей та укладання короткотривалих цілей (індивідуальний план) дозволяє укласти фахівцям програму активностей через гру та із використанням елементів методу DIR Floortime [2;3]. Мета дослідження – провести аналіз інструментів, методу і умов застосування DIR Floortime для організації ефективної системи соціального розвитку дитини з інвалідністю під час гри. Об’єкт дослідження соціальний розвиток дитини з інвалідністю, як базова основа її розвитку від народження. Предмет дослідження особливості застосування моделі DIR Floortime для сприяння соціальному розвитку дітей з інвалідністю через гру. Результати використання елементів методики DIR Floortime, як базової моделі соціального розвитку дитини з інвалідністю під час проведення активностей через гру у природньому середовищі дозволили досягнути короткотривалих цілей поставлених фахівцями, у сфері комунікація та соціальна взаємодія – діти висловлюють свої базові потреби з допомогою картинки у взаємодії з дорослим; відповідають на питання закритого типу; використовують предмети за призначенням у поботі у спільній діяльності.

The social development of a child with disabilities is the ability of a child to communicate, cooperate with children and adults, as well as mastering social norms, and is a key principle of socialization and formation of social competence through joint interaction and communication [1]. The infant is the formation of social development through the study of the world (natural environment) and the game on its own, then parallel play and group games. The Dir Flortime method is based on three basic principles - the natural environment in which relationships are formed, the functional emotional development of the child through an interactive game and taking into account the differences of each child [2; 3]. One of the opportunities for social development of a child with disabilities is a social service program. The assessment of individual needs that meet the international classification of functionality for children and the laying of short -term goals (individual plan) allows specialists to conclude a program of activity through the game and using the elements of the Dir Flortime method [4; 5]. The purpose of the study is to analyze the tools, method and conditions of use of Dir Flortime to organize an effective system of social development of a child with disabilities during the game. The object of study is the social development of a child with disabilities as a basic basis for its development from birth.The subject of the study is the use of the Dir Floortime model to promote social development of children with disabilities through the game. The results of the use of the elements of the Dir Flortime technique as a basic model of social development of a child with disabilities during activity through the game in the natural environment allowed to achieve short -term goals of the specialists set, in the field of communication and social interaction - children express their basic needs with the help of a picture in interaction with adults; answer closed -type questions; use objects in good job in joint activities.
Peculiarities of using DIR Floortime as a basic model for promoting the social development of a child with a disability
Keywords: 6.231.00.00; денний догляд; дитина з інвалідністю; соціальний розвиток; комунікація; соціальна взаємодія; DIR Floortime. 1. Ісмаїлова Н.; (2023); Способи формування соціально-емоційного розвитку у дітей дошкільного віку. Грані. No3. С. 176–181. DOI: https://doi.org/10.15421/172366 2. Державний стандарт соціальної послуги денний догляд для дітей з інвалідністю Джерело. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0898- 23#Text 3. Міжнародна класифікація функціонування; обмежень життєдіяльності та здоров’я. Джерело. URL: https://moz.gov.ua/mkf 4. Greenspan J.; Greenspan S. (2002). Functional emotional developmental questionnaire (FEDQ) for childhood: A preliminary report on the questions and their clinical meaning. Journal of Developmental and Learning Disorders; No. 6; p. 71–116. 5. Greenspan S.; Greenspan I. (2004). Social-Emotional Growth Chart. Bulverde; TX : The Psychological Corporation; daily care; child with disabilities; social development; communication; social interaction; dir Flortime. 1. Ісмаїлова Н.; (2023); Способи формування соціально-емоційного розвитку у дітей дошкільного віку. Грані. No3. С. 176–181. DOI: https://doi.org/10.15421/172366 2. Державний стандарт соціальної послуги денний догляд для дітей з інвалідністю Джерело. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0898- 23#Text 3. Міжнародна класифікація функціонування; обмежень життєдіяльності та здоров’я. Джерело. URL: https://moz.gov.ua/mkf 4. Greenspan J.; Greenspan S. (2002). Functional emotional developmental questionnaire (FEDQ) for childhood: A preliminary report on the questions and their clinical meaning. Journal of Developmental and Learning Disorders; No. 6; p. 71–116. 5. Greenspan S.; Greenspan I. (2004). Social-Emotional Growth Chart. Bulverde; TX : The Psychological Corporation