Маркетингова збутова політика Інтернет магазину "Pakhlava bakery" - Оліщук, Анастасія Вікторівна; Olishchuk, Anastasiia Viktorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Збутова політика є невід?ємною частиною ефективної діяльності бізнесу і її слід розглядати як елемент маркетингу [1]. Часто поняття збутова політика та збутова діяльність утотожнюють, що є помилкою [2], адже сутність збутової політики полягає в сукупності елементів збутової діяльності, які пов’язані між собою, в свою чергу вони націлені на задоволення потреб споживачів та збільшення прибутків для підприємства [3]. Удосконалення збутової політика є запорукою успішної діяльності підприємства, яке стоїть на межі витіснення конкурентів [4], саме тому важливо правильно проаналізувати поточний стан збутової діяльності підприємства, щоб розуміти подальші кроки реалізації цілей [5]. Об’єктом дослідження бакалаврської кваліфікаційної роботи є діяльність Інтернет магазину «Pakhlava Bakery» на ринку східних солодощів, зокрема пахлави. Предметом дослідження слугують теоретичні та прикладні аспекти організації маркетингової збутової політики в галузі виробництва та реалізації східних солодощів Інтернет магазину «Pakhlava bakery». У ході роботи досліджено та проаналізовано особливості маркетингової збутової політики підприємств на ринку східних солодощів. Було виявлено недоліки у реалізації маркетингової збутової політики інтернет-магазину «Pakhlava bakery», саме тому розроблено та обґрунтовано такі шляхи удосконалення: відкриття власної роздрібної мережі на локальному ринку та співпраця з популярними кафе та кав’ярнями (сегмент HoReCa). Завдяки запропонованим змінам підприємству з виготовлення східних солодощів вдасться збільшити обсяги продажу своєї продукції, підвищити впізнаваність бренду на локальному ринку, стати більш 5 конкурентоспроможним, утворити тісний зв’язок із клієнтами та збільшити прибуток підприємства.

Sales policy is an integral part of effective business activity and should be considered as an element of marketing [1]. Often the concepts of sales policy and sales activity are identified, which is a mistake [2], because the essence of sales policy is a set of elements of sales activity that are interconnected, in turn they are aimed at satisfying consumer needs and increasing profits for the enterprise [3]. Improving sales policy is the key to the successful operation of an enterprise that is on the verge of displacing competitors [4], which is why it is important to correctly analyze the current state of the enterprise's sales activity in order to understand further steps to achieve goals [5]. The object of research of the bachelor's qualification work is the activity of the online store «Pakhlava Bakery» in the market of oriental sweets, in particular baklava. The subject of the study is the theoretical and applied aspects of the organization of marketing and sales policy in the field of production and sale of oriental sweets of the online store «Pakhlava bakery». In the course of the work, the features of the marketing and sales policy of enterprises in the market of oriental sweets were studied and analyzed. Deficiencies in the implementation of the marketing and sales policy of the online store «Pakhlava bakery» were identified, which is why the following ways of improvement were developed and substantiated: opening its own retail network in the local market and cooperation with popular cafes and coffee houses (HoReCa segment). Thanks to the proposed changes, the enterprise for the production of oriental sweets will be able to increase the sales volumes of its products, increase brand recognition in the local market, become more competitive, create close ties with customers and increase the profit of the enterprise.
Marketing and sales policy of the Pakhlava bakery online store
Keywords: 6.075.00.00; збут; маркетингова збутова політика; харчова промисловість; ринок східних солодощів; сегмент HoReCa; sales; marketing sales policy; food industry; oriental sweets market; HoReCa segment. 7