Сучасний репортажний жанр в українських і зарубіжних медіа - Качало, Анна-Ілона Олегівна; Kachalo, Anna-Ilona Olehivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Актуальність теми зумовлюється тим, що за умов розвитку цифрових технологій та соціальних мереж відбувається зміна форматів та способів подачі репортажу. Зважаючи на це, дослідження сучасного репортажного жанру в українських та зарубіжних медіа дозволить не лише порівняти специфіку його розвитку в Україні та світі, а й дасть змогу сформувати цілісне уявлення про специфіку розвитку репортажного жанру на сучасному етапі, його ролі у суспільстві та можливостях майбутнього розвитку. Мета бакалаврської роботи – визначити специфіку сучасного репортажного жанру в українських та зарубіжних медіа з врахуванням його історичного розвитку, специфічних рис та впливу новітніх цифрових технологій. Реалізація мети передбачає розв’язання таких завдань: окреслити історію розвитку репортажу в медіа; визначити поняття, сутність та структуру репортажу як медіажанру; встановити види та функції репортажу у сучасних медіа; окреслити специфіку сучасного репортажу в друкованих та онлайн медіа України; визначити роль та значення репортажу на українському телебаченні та радіо; простежити трансформацію репортажного жанру в українських медіа під впливом цифровізації; здійснити характеристику репортажу як жанру у зарубіжних медіа; визначити специфіку репортажного жанру в медіасередовищі окремих зарубіжних країн; визначити спільні та відмінні риси репортажного жанру в медіасередовищі України та зарубіжних країн. Об'єктом дослідження є українські та зарубіжні медіа, що використовують репортажний жанр при висвітленні подій. Предмет дослідження – сучасний репортажний жанр в українських та світових медіа. Особлива дослідницька увага приділена порівнянню специфіки сучасного репортажного жанру в українських та зарубіжних медіа, виявленню спільних та відмінних рис. У бакалаврській роботі розглянуто загальнотеоретичні аспекти становлення та розвитку репортажного жанру в медіа, визначено його поняття, сутність, види та функції у сучасних медіа. Проаналізовано особливості журналістських матеріалів репортажного жанру в українських друкованих, теле-, радіо- та онлайн-медіа. Крім цього, проаналізовано специфіку сучасного репортажного жанру в зарубіжних медіа та зіставлено її з українською.

The relevance of the topic is determined by the fact that the development of digital technologies and social media has led to changes in the formats and methods of presenting reports. In this context, the study of the modern reporting genre in Ukrainian and foreign media allows not only for a comparative analysis of its evolution in Ukraine and abroad, but also contributes to forming a comprehensive understanding of the genre’s current state, its role in society, and its potential for future development. The aim of the bachelor’s thesis is to identify the specifics of the modern reporting genre in Ukrainian and foreign media, considering its historical development, distinctive features, and the influence of contemporary digital technologies. To achieve this aim, the following tasks were addressed: to outline the history of the development of reporting in the media; to define the concept, essence, and structure of reporting as a media genre; to identify the types and functions of reporting in modern media; to examine the specifics of modern reporting in Ukraine’s print and online media; to determine the role and significance of reporting on Ukrainian television and radio; to trace the transformation of the reporting genre in Ukrainian media under the influence of digitalization; to characterize the reporting genre in foreign media; to explore the specifics of the reporting genre in the media environments of individual foreign countries; and to identify common and distinctive features of the reporting genre in Ukrainian and foreign media environments. The object of the study is Ukrainian and foreign media that employ the reporting genre in their coverage of events. The subject of the study is the modern reporting genre in Ukrainian and global media. Particular research attention is given to comparing the specific characteristics of the modern reporting genre in Ukrainian and foreign contexts, identifying both similarities and differences. The thesis examines the general theoretical aspects of the emergence and development of the reporting genre in the media, defines its concept, essence, types, and functions in the modern media landscape. It provides an in-depth analysis of journalistic materials in the reporting genre across Ukrainian print, television, radio, and online media. Additionally, the specifics of the reporting genre in foreign media are analyzed and compared with Ukrainian media practices.
Modern reporting genre in Ukrainian and foreign media
Keywords: 6.061.00.00; репортаж; жанр; медіа; репортажний жанр; журналістика; цифровізація; reporting; genre; media; reporting genre; journalism; digitalization