Аналіз зміни метрологічних характеристик промислових роторних лічильників газу під час їх експлуатації - Матіко, Ф. Д. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Досліджено зміну основної похибки промислових роторних лічильників газу під час їх експлуатації. Встановлено що основна похибка роторного лічильника газу і облікований ним об’єм є корельованими величинами. Підтверджена значущість коефіцієнтів кореляції для перевірюваних значень витрати. На основі опрацювання масивів експериментальних даних, отриманих за результатами метрологічної перевірки роторних лічильників РГ-100, РГ-К-100, побудовані аналітичні залежності похибки середньостатистичного лічильника від облікованого об’єму. Встановлено, що у цих лічильниках присутня від’ємна за знаком невиключена систематична похибка, яка має постійну та прогресуючу складові. Отримані аналітичні залежності похибки лічильників від облікованого об’єму газу дають можливість оцінити зміну основної похибки лічильників типорозміру РГ-100, РГ-К-100 за їх облікованим об’ємом і, відповідно, прийняти рішення про виконання їх позачергової метрологічної перевірки. Це дає змогу зменшити невиключену систематичну складову похибки вимірювання об’єму газу і в такий спосіб зменшити дисбаланс об’єму газу у газорозподільних організаціях. The change of main error of industrial rotary gas meters during their operation is studied in this paper. It was determined that the main error of the rotary gas meter and the measured volume are correlated values. Significance of the correlation coefficients for the validated flowrate values was confirmed. Analytical dependence of average error of the meter on the measured volume was constructed based on the processing of experimental results of metrological inspection of rotary meters RG-100, RG-K-100. It was found that these meters have negative unexcluded systematic error which has constant and progressive components. These analytical dependences of meters error on the measured gas volume enable to estimate the change of main error of meters RG-100, RG-100- K using their measured volume and consequently to decide when it is time to make the metrological verification. This will provide the reduction of unexcluded systematic error of measurement of gas volume and therefore reduction of imbalances of gas volume in gas distribution organizations.
Keywords: лічильники газу; метрологічна перевірка; основна похибка; систематична похибка; облікований об’єм; кореляція; регресійна залежність; gas meters; metrological verification; main error; systematic error; measured volume; correlation; regression dependence