Соціально-політична інтернет-поведінка молоді як чинник розвитку громадянського суспільства в Україні. - Мишок , Романа Романівна (Національний університет «Львівська політехніка», 2023)
Дисертація присвячена теоретичному та емпіричному аналізу питання використання інтернет-технологій у соціально-політичному житті українського суспільства, а також визначенню та поясненню особливостей соціально-політичної інтернет-поведінки молоді як чинника розвитку громадянського суспільства в Україні. Наукова новизна та теоретичне значення дослідження полягають у тому,що вперше розроблено концепт «соціально-політична інтернет-поведінка» –соціальна поведінка онлайн, яка, залежно від її форми, є засобом впливу на соціально-політичні проблеми в суспільстві й може забезпечувати його зміни та поступ. Уточнено концепт «соціально-політична інтернет-технологія», яка визначається як система послідовних дій, що проявляються за підтримки сучасних інформаційно-комунікативних технологій (інтернет) та сприяють або допомагають досягненню певних соціально-політичних результатів. Застосовано інституційний підхід до пояснення електронної демократії в Україні, за логікою якого соціально-політичні інтернет-технології становлять інструменти, що об’єднуються в інституті електронної демократії, який на вищому рівні є одним із компонентів інституції демократії та забезпечує її трансформацію відповідно до умов сучасного інформаційного суспільства. Запропоновано тривимірну ситуативну модель соціально-політичної інтернет-поведінки, в основі якої покладено три показники: орієнтованість онлайн-практик (особливості цілей поведінки), їхня інтенсивність (частота та регулярність) та продуктивність (споживання чи творення контенту). Здійснено емпіричну верифікацію тривимірної ситуативної моделі, за допомогою якої було визначено специфіку соціально-політичної інтернет-поведінки студентської молоді у перші пів року війни. Виявлено, що типи соціально-політичної інтернет-поведінки студентів диференціюються диспозиціями, рівнем капіталів та специфікою середовища перебування. The thesis is devoted to the theoretical and empirical analysis of the use of Internet technologies in the socio-political life of Ukrainian society, as well as to the definition and explanation of the features of the socio-political Internet behavior of young people as a factor in the development of civil society in Ukraine.The scientific novelty and theoretical value of the study is that the concept of “socio-political Internet behavior” – social behavior online, which, depending on its form, has a certain impact on the regulation of socio-political issues in society and can ensure its changes and progress – was developed for the first time. The concept of “social-political Internet technology” has been clarified, which is defined as a system of sequential actions carried out with the support of state-of-the-art information and communication technologies (the Internet), which contribute to or help to achieve certain socio-political results. An institutional approach to explain e-democracy in Ukraine has been applied, according to the logic of which socio political Internet technologies are tools that are combined in the institution of e-democracy, which at the highest level is one of the components of the institution of democracy and ensures its transformation in accordance with the conditions of modern information society. A three-dimensional situational model of socio-political Internet behavior has been proposed. It is based on three indicators: the focus of online practices (features of behavioral goals), their intensity (frequency and regularity), and performance (consumption or creation of content). An empirical verification of the three-dimensional situational model was carried out, with the help of which the specifics of the socio-political Internet behavior of student youth in the first six months of the war were determined. It has been established that the types of socio-political Internet behavior of students are differentiated by dispositions, level of capital and specifics of the living environment.
Socio-political Internet behavior of young people as a factor in the development of civil society in Ukraine
Keywords: користувач інтернету, молодь, соціальні мережі, соціально політична інтернет-поведінка, соціально-політична інтернет-технологія, інформаційне суспільство, електронна демократія, громадянське суспільство, громадянська освіта, громадянська культура, громадська думка, соціальна інституція, дезінформація, інформаційна війна, кібербезпека, internet user, youth, social networks, socio-political Internet behavior, socio-political Internet technology, information society, e-democracy, civil society, civic education, civic culture, public opinion, social institution, misinformation, informational war, cyber security; 316.62:004.77-053.81