Рекомендаційна система розрахунку вартості розмитнення автомобілів - Дума, Володимир Орестович; Duma, Volodymyr Orestovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
Сьогодні є багато систем розрахунку вартості розмитнення автомобілів для наглядного розуміння , створено калькулятор розмитнення . У ньому враховані всі зміни в нормативних актах, які впливають на розмитнення автомобілів. Процедура розмитнення авто в Україні виглядає так, що при перетині кордону власник зобов’язаний надати машину для перевірки працівникам митниці, оформити декларацію і внести законний платіж. Потім виконується оформлення документального типу на пункті пропуску. Після цього транспортній засіб відправляють на митницю, яка знаходиться неподалік від місця реєстрації клієнта. Транспортування здійснюється 10 днів максимум. Розмитнення авто в залежності від віку авто, його потужності, типу палива та об’єму двигуна. Крім базових митних платежів, власник автомобіля повинен сплатити 3-6% від загальної вартості автомобіля, внесок в ПФУ і за послуги МВС. В кінці він отримує технічний паспорт і номера. У всіх випадках, разом з митною декларацією, яка оформлюється митним брокером, необхідно подати: реєстраційні (технічні) документи на автомобіль (як правило, техпаспорт); документи, які підтверджують право власності на транспортний засіб (як правило, договір купівлі-продажу) або право ним розпоряджатися і декларувати (як правило, довіреність); рахунок-фактуру (інвойс) або інший документ, що визначає вартість товару (це може бути документ, який також підтверджує право власності). Якщо громадянин прийняв рішення ввезти транспортний засіб, подача попередньої митної декларації та гарантування сплати митних зборів є обов'язковими. У такому випадку використання грошового завдатку є лише одним з видів забезпечення митних зборів, але можуть бути обрані й інші способи гарантування. Грошовий завдаток обов'язковий тільки в разі, коли ввозиться автомобіль, що знаходиться на постійній реєстрації за межами України. Заповнювати митну декларацію та необхідні документи можна самостійно, однак неправильне заповнення може призвести до неприємностей, аж до складання протоколу про порушення митних правил. Вартість транспортного засобу визначається документами: договором купівлі-продажу; інвойсом; банківськими або іншими платіжними документами; додатковою інформацією про вартість аналогічних транспортних засобів в країні експорту. У документах повинні бути вказані дата продажу, номер шасі (рами), кузова (або ідентифікаційний номер), номер двигуна авто, його модель, рік випуску, ім'я та прізвище особи, якій проданий автомобіль. Якщо є підстави вважати, що вартість авто вказана невірно, митниця визначає вартість самостійно. Системою передбачено доступні та зрозумілі рішення щодо імплементації та реалізації функціональних вимог системи в якості регулювання відповідних норм та правил, з огляду на чинну актуальну законодавчу базу на прикладі системи, реалізована наступна бізнес функціональність: Можливість імпортера який сам ввозить авто в Україну, заповнити поле про особу, що ввезла транспортний засіб; Заповнити розділ про саме авто (модель, номер кузова і двигуна, VIN-код, тип двигуна і т.д.); Вказати потрібні документи (паспорт, свідоцтво про реєстрацію авто, рахунок-фактуру і т.д.). Для деяких документів потрібно додати скани; Bказати вартість авто і вибрати метод визначення митної вартості. Зазвичай вказують за ціною договору. Після цього в кабінеті розрахується митна вартість і можна переходити до розділу митних платежів. Підписати декларацію своїм електронним підписом і відправити. У будь-якому проекті є свої проблеми, проблемою даної системи є неможливість співпраці з браузерами типу Opera Mini, Internet Explorer це звичайно впливає, на якість досліджень, однак не сильно а також робить неможливими ряд досліджень. При цьому слід звернути увагу, що подібні системи самостійно існувати не можуть, оскільки існуючі визначення показують обов’язкову наявність у складі даної систем законодавчо регульованих засобів . Внаслідок цього поняття система, має місце чіткого визначення законодавчого регулювання даної системи. Більше того, наявні визначення, розкривають правову категорію, відносять до сфери правового регулювання суспільних відносини, які базуються тільки на використанні технологій, що значно звужує поле правового регулювання. Насправді перелік предметних областей, в яких використовується поняття системи як правової категорія, набагато ширший. Система, яка використовується має відмінності від інших, які функціонують, вона повинна бути регламентована законом чи підзаконним актом, тобто юридично регламентована, обробка відомостей у такій системі повинна відповідає завданням наукової діяльності; в інформаційній системі розміщують відомості про об’єкти, та каталоги, алгоритми виконання завдань, інформаційні технології і таке інше. Існування в вітчизняному законодавстві визначень систем та відсутність їх повної класифікації в літературі дозволяє погодитися із проведеною класифікацію систем за різноманітними критеріями: за характером організації пошуку; за режимом поширення та пошуку; за характером функціональності; за степенем автоматизації; за сферою застосування тощо. В результаті рішення було таким, що розроблена програма буде об'єднувати в собі переваги точності і якості дослідження та дозволить запуск на різних платформах, обробки інформації, збереження всіх даних та універсальність роботи. Метою даної кваліфікаційної роботи є розробка такої системи, яка допоможе підтримувати інформаційну технологію за допомогою створення системи на основі системи розрахунку розмитнення автомобілів. Об’єктом дослідження у даній роботі є процеси підтримки системи розрахунку розмитнення автомобілів. Предметом дослідження є Рекомендаційна система розрахунку вартості розмитнення автомобілів, яка була створена з ціллю апробації методів підтримки технологічних процесів. У магістерській роботі поставлено завдання, створити для користувачів унікальну систему розрахунку вартості розмитнення автомобілів та , полегшити систему управління нею, а саме створити систему роботи з платформою, систему роботи з наслідками взаємодії з нею та систему прийняття цих наслідків після отримання результату, а також код, які можна використовувати для різних проектів на цю тему. Практичною цінністю є те, що цю систему можна буде використовувати для дослідження характеристик розрахунку вартості розмитнення автомобілів, та для інших досліджень в яких задіяна дана система. У магістрерській роботі розроблена система розрахунку вартості розмитнення автомобілів. Для структурування поставленого завдання у роботі було створено процес реалізації дій з точки зору взаємодії користувача системи з платформою через розрахунок вартості розмитнення автомобілів. У процесі роботи було зроблено та продемонстровано декілька малюнків, які ілюструють поетапне виконання мети. Також було сформовано кілька різних видів діаграм, в тому числі і UML-діаграма прецедентів, UML-діаграма діяльності, UML-діаграма послідовності, UML-діаграма стану, в також UML-діаграма класів, побудовано дерево цілей та дерево проблем. Також зроблено загальні висновки до магістерської роботи. Ця стаття складається із вступу, восьми розділів, висновків, списку використаних джерел та застосувань. Загальний обсяг сторінок 87. Використано 21 малюнків, 10 таблиць, використано 26 джерел інформації.

Today, there are many systems for calculating the cost of customs clearance of cars for visual understanding, created a customs clearance calculator. It takes into account all the changes in regulations that affect the customs clearance of cars. The procedure for customs clearance of cars in Ukraine looks like when the owner crosses the border, he is obliged to provide the car for inspection to customs officers, draw up a declaration and make a legal payment. Then the registration of the documentary type at the checkpoint. After that, the vehicle is sent to the customs, which is located near the place of registration of the client. Transportation is 10 days maximum. Customs clearance depends on the age of the car, its power, fuel type and engine capacity. In addition to basic customs duties, the car owner must pay 3-6% of the total cost of the car, a contribution to the PFC and for the services of the Ministry of Internal Affairs. At the end he receives a technical passport and numbers. In all cases, together with the customs declaration, which is made out by the customs broker, it is necessary to submit: registration (technical) documents for the car (usually a technical certificate); documents confirming the ownership of the vehicle (usually a contract of sale) or the right to dispose of it and declare (usually a power of attorney); invoice or other document that determines the value of the goods (this may be a document that also confirms ownership). If a citizen has decided to import a vehicle, the submission of a preliminary customs declaration and guarantee of payment of customs duties are mandatory. In this case, the use of cash deposit is only one type of security, but other ways of guaranteeing can be chosen. The cash deposit is obligatory only in the case when the car which is on permanent registration outside of Ukraine is imported. You can fill in the customs declaration and the necessary documents yourself, but incorrect filling can lead to trouble, up to drawing up a report on violations of customs rules. The cost of the vehicle is determined by the documents: the contract of sale; invoice; bank or other payment documents; additional information on the cost of similar vehicles in the exporting country. The documents must indicate the date of sale, chassis (frame), body number (or identification number), car engine number, model, year of manufacture, name and surname of the person to whom the car was sold. If there is reason to believe that the value of the car is incorrect, the customs determines the cost itself. The system provides accessible and clear solutions for the implementation and implementation of functional requirements of the system as a regulation of relevant regulations and rules, given the current legislation on the example of the system, implemented the following business functionality: Opportunity for the importer who imports the car to Ukraine, to fill in the field about the person, who imported the vehicle; Fill in the section about the car itself (model, body and engine number, VIN-code, engine type, etc.); Indicate the required documents (passport, car registration certificate, invoice, etc.). For some documents you need to add scans; Indicate the value of the car and choose the method of determining the customs value. Usually indicated by the contract price. After that, the customs value is calculated in the office and you can go to the section of customs payments. Sign the declaration with your electronic signature and send. Every project has its problems, the problem of this system is the inability to work with browsers such as Opera Mini, Internet Explorer, this usually affects the quality of research, but not much and also makes it impossible to do a number of studies. It should be noted that such systems cannot exist on their own, as the existing definitions show the mandatory presence of legally regulated means in this system. As a result of this concept of system, there is a clear definition of legislative regulation of this system. Moreover, the available definitions reveal the legal category, refer to the sphere of legal regulation of public relations, which are based only on the use of technology, which significantly narrows the field of legal regulation. In fact, the list of subject areas in which the concept of system as a legal category is used is much wider. The system used is different from others that operate, it must be regulated by law or regulation, ie legally regulated, the processing of information in such a system must meet the objectives of scientific activity; in the information system place information about objects and catalogs, algorithms for performing tasks, information technology and so on. The existence of definitions of systems in domestic legislation and the lack of their complete classification in the literature allows us to agree with the classification of systems according to various criteria: the nature of the organization of the search; by mode of distribution and search; by the nature of functionality; by the degree of automation; by scope, etc. The solution was that the developed program will combine the advantages of accuracy and quality of research and will allow running on different platforms, information processing, storage of all data and versatility. The purpose of this qualification work is to develop a system that will help maintain information technology by creating a system based on the system of calculation of car customs clearance. The object of research in this paper are the processes of maintaining the system of calculation of car customs clearance. The subject of the study is the Recommendation system for calculating the cost of customs clearance of cars, which was created to test methods of supporting technological processes. The master's thesis aims to create a unique system for calculating the cost of customs clearance of cars and facilitate its management, namely to create a system of work with the platform, a system of work with the consequences of interaction with it and a system of acceptance of these consequences. which can be used for various projects on this topic. The practical value is that this system can be used to study the characteristics of the calculation of the cost of customs clearance of cars, and for other studies in which this system is involved. In the master's thesis the system of calculation of cost of customs clearance of cars is developed. To structure the task in the work was created a process of implementation of actions in terms of user interaction of the system with the platform through the calculation of the cost of customs clearance of cars. In the course of the work, several drawings were made and demonstrated, which illustrate the gradual implementation of the goal. Several different types of charts were also generated, including UML precedent diagram, UML activity diagram, UML sequence diagram, UML state diagram, UML state diagram, as well as UML class diagram, goal tree and problem tree. General conclusions for the master's thesis are also made. This article consists of an introduction, eight chapters, conclusions, a list of sources and applications. Total volume of pages 87. 21 figures, 10 tables were used, 26 sources of information were used.
Recommendation system for calculating the cost of customs clearance of cars
Keywords: 8.124.00.01